Kolina objasnio razloge za duge nadoknade: VAR, radovanje, povrede i izmene utiču na odluke

Koliko god sumnjali u smisao nepotrebno dugih nadoknada čini se da sudije neće promeniti stav

22.11.2022. 15:09
  • Podeli:
Pierluigi Collina_Profimedia-1669105331420.webp Foto: Profimedia

Na Svetskom prvenstvu u Katru već su oboreni neki rekordi o kojima se ranije nije previše razmišljalo, a postavlja se pitanje koliko imaju smisla. Naime, u četiri odigrane utakmice prvog i drugog dana, dakle u osam poluvremena, sudije su produžili igru za čak 64 minute. Prva utakica trećeg dana produžena je osam minuta, a nadoknada vremena se igrala 16 jer je trebalo da se nadoknadi prekid iz nadoknade.

Previše, složiće se mnogi, naročito u slučaju kada nema nekog posebnog razloga za ogromne nadoknade ili kada je rezultat daleko od neizvesnog. Primera radi, na meču Engleska i Iran drugo poluvreme je produženo čak 10 minuta, mada je u 90. minutu rezultat bio uverljivih 6:1 za Engleze. Postigli su Iranci u nadoknadi vremena dol, Mehdi Taremi je zatresao mrežu drugu put na utakmici i verovatno je bio srećan zbog toga, ali ništa se rezultatski nije promenilo.

Zašto se sudije odlučuju na duge nadoknade objasnio je njihov šef, Italijan Pjerluiđi Kolina, predsednik sudijske komisije FIFA.

"U Rusiji se već krenulo sa preciznijim merenjem nadoknade, a rekli smo svima da ne budu iznenađeni kada vide četvrtog sudiju sa velikom brojkom za nadoknadu. Bilo to šest, sedam ili osam minuta. Ako želite više vremena u igri, potrebno je više nadoknade. Ako smo videli tri gola, a slavlje traje minutu i po, već smo s tim izgubili pet minuta. Želimo da budemo precizni, a još ako se uključi VAR soba gubimo vreme za igru koju moramo da nadoknadimo“ rekao je Kolina.

Koliko god sumnjali u smisao nepotrebno dugih nadoknada čini se da FIFA odnosno arbitri neće promeniti svoj stav. Stoga svi moramo da se priviknemo na to da će utakmice trajati 100 i više minuta, koliko god bude potrebno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()