Šok u Kataru: Hrvatska izbacila prvog favorita Mundijala

Vatreni su, baš kao i pre četiri godine u Rusiji, plasman među četiri najbolja tima sveta izborili nakon penala

Autor: Marin Šarec
09.12.2022. 19:02
  • Podeli:
Hrvatska Brazil_Manu Fernandez AP Tanjug-6393738fda3f2.webp Foto: Manu Fernandez / AP / Tanjug

Fudbaleri Hrvatske plasirali su se u treće, a drugo uzastopno, polufinale Svetskog prvenstva.

Vatreni su, baš kao i pre četiri godine u Rusiji, prolaz među četiri najbolja tima sveta izborili nakon penala, izbacivši pri tom prvog favorita smotre, moćni Brazil, 4:2 (1:1).

Junak je opet bio golman Dominik Livaković koji je zaustavio udarac Rodriga i tako svojoj reprezentaciji trasirao put ka novom podvigu na najvećoj sceni. A kada je Markinjos uzdrmao stativu, velika fešta mogla je da počne.

Prethodno je semafor nakon 90 minuta fudbala pokazivao 0:0, a posle produžetaka 1:1, zahvaljujući golovima Nejmara i Brune Petkovića.

Dalićev izbor početne postave bio je očekivan, Hrvatskoj su trebali igrači koji će da odigraju odgovorno i mirno s loptom u nogama.

U petom minutu Vinicijus je iskosa tek zagrejao Livakovića, odmah su Brazilci pokazali kako će pokušati što brže napadati preko svoje leve strane. 

Hrvatska se dobro postavila i brzo uvela utakmicu u ritam koji joj odgovara, sa dobrom kontrolom lopte i mirnoćom u dodavanjima. I vrlo brzo pokazala Brazilcima da može da bude opasna. U 12. minuti Juranović je osvojio dosta prostora na desnoj strani, odigrao za Pašalića koji je ubacio pred gol. Juranović je u punom trku promašio loptu, Perišić je nije najbolje zahvatio ispred Militaoa, uhvatila su se obojica igrača za glavu jer je to bila vrlo dobra prilika za vođstvo.

Odgovor Brazila stigao je u 20. minutu opet preko Vinicijusa, odigrao je dobro s Ričarlisonom, udarac napadača Real Madrida blokirao je Gvardiol. U 25. minutu još jednom je Juranović odlično prošao po desnoj strani, neoprezno je nogom prema njegovoj glavi išao Danilo i zaradio žuti karton.

Igrala je Hrvatska odlično u tom razdoblju, sakrila loptu moćnom Brazilu čiji su igrači po nekoliko minuta bili kao na ringišpilu, samo su pogledom pratili loptu. Vezni red Vatrenih je dominirao, Kovačić, Modrić i Brozović su imali punu kontrolu i diktirali ritam koji je odgovarao njihovom timu. 

Nije bilo promena na poluvremenu, ali malo posle početka mogao je da se promeni rezultat. U 47. minutu Sosa nije najbolje očistio jednu loptu, odmah su Brazilci potrčali po njegovoj strani pa je Rafinja ubacio za Paketu. Gvardiol je pokušao da spase, skrenuo je loptu prema svom golu, a Livaković sjajnom reakcijom odbio loptu nogom.

Nastavila se akcija Brazila, brzo su prebacili loptu na lijevu stranu, Juranovića je ona pogodila u ruku, a sudac je pokazao da se igra nastavi. Vinicus i Richarlison su napravili nered u našem kaznenom prostoru, spasio je na koncu Livaković, a onda su se javili suci. Gledalo se u VAR sobi je li Juranovićeva ruka kažnjiva, mogla je biti, ali još u začetku akcije u zaleđu je bio Vinicius pa je sve ostalo postalo nevažno.

Pašalić i Kramarić su izašli iz igre, ušli su Vlašić i Petković. Posle nekoliko minuta mirne igre opet je Livaković bio zaposlen, Rodrigo je u 76. minutu stvorio višak u sredini i omogućio da Brazil zapreti preko Nejmara koji je još jednom iskosa gađao kroz noge golmana, ali nije to moglo da prođe pored odličnog čuvara mreže Hrvatske.

...Ušlo se uskoro u sudijsku nadoknadu od četiri minuta, Brazil je imao završni pritisak i slabašan pokušaj Antonija kog je zaustavio najbolji igrač meča Dominik Livaković.

Jasno je bilo da će vezni red Hrvatske u produžecima imati problema sa energijom i snagom, ali kontrola lopte nikad nije bila zabrinjavajuća kod Brozovića, Kovačića i neverovatnog Luke Modrića. Oprezno se igralo u produžecima...

Pred kraj prvog dela produžetka obrana Hrvatske, baš tamo gde je najjača, u sredini je podbacila. Rodrigo i Nejmar dodavanjima su izbacili dvojicu igrača, Nejmar je odigrao još jedan dupli pas s Paketom, nije Sosa nije uspeo da ga zatvori pa je predriblao Livakovića i izbliza poslao loptu pod prečku za vođstvo Brazila - 1:0.

Hrvatska nije položila oružje. Ušao je Budimir umesto Sose, nizali su Hrvati pokušaje pred golom Alisona, preuzeli veliki rizik u obrani. Brazilci su očekivano krali vreme, odugovlačili kad god su mogli, vreme je radilo za njih.

U 117. minuti Hrvatska je napravila novo čudo. Ukradenu loptu Modrić je prosledio do Vlašića koji je odmah pronašao Mislava Oršića na levoj strani. Sjurio se Oršić prema kaznenom prostoru, odigrao povratno za Brunu Petkovića koji je sa 15 metara svladao Alisona za nestvarnih 1:1. Lopta je zakačila Markinjosa, malo promenila smer i završila u uglu mreže za slavlje Hrvatske. 

Jedanaesterci su bili izvesni i desili su se posle 120 minuta igre i 1:1:

2:1 Vlašić

Rodrigo - brani Livaković

3:1 Majer

3:2 Kasemiro

4:2 Modrić

4:3 Pedro

5:3 Oršić

Markinjos - vratnica
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()