Ekskluzivni intervju za UNU - Aleksa Avramović: Ego staviš po strani i mukotrpno radiš za medalju

Čačak je za mene centar sveta, vratiću se u njega kad tad, kaže plejmejker Srbije i Partizana

Autor: Maša Vuković
16.10.2023. 20:49
  • Podeli:

Košarkaška sezona je počela, nadamo se da će biti uspešna za srpske klubove u Evropi i da će se uspesi Srbije nastaviti baš tamo gde su u septembru stali sa srebrnom medaljom na Svetskom prvenstvu. Među vicešampionima sveta jednu od najboljih partija karijere imao je i košarkaš Partizana Aleksa Avramović.

Partizan u utorak igra treću utakmicu Evrolige, prvu kod kuće, protivnik mu je Barselona. Plejmejker Aleksa Avramović je odličnu igru iz reprezentativnog dresa preneo na crno-beli, a za UNA televiziju ekskluzivno je otkrio kako je to voditi herojski igru tima kada je teško i kada je neophodno da se nastavi silovito. 

"Ušli smo u mašinu koja se zove nova sezona i vremena za odmor i opuštanja više nema. Svi momci su fenomenalni. Normalno je da postoji period adaptacije na novi sistem, saigrači, trener... Mi starosedeoci smo tu da im pomognemo. Trudimo se da se što pre pronađu u svojim ulogama, jer to je svima potrebno", rekao je Aleksa Avramović u razgovoru sa novinarkom UNE Mašom Vuković. 

Foto: UNA

Sećanja iz Manile trajaće večno

Sećanja na avanturu zvanu Mundobasket u Manili ne blede. Debitant u nacionalnom timu Srbije je postao ljubimac nacije, a njegova otvorenost i neposrednost mu pomaže da se sa celom iznenadnom euforijom dobro nosi.

"To su stvari koje se dešavaju jednom u karijeri i događaji koji se pamte ceo život. Meni je to bilo prvo veliko reprezentativno takmičenje, kao i većini momaka u timu. Imali smo zajedništvo i bez preterivanja disali smo kao jedan, odatle je i stigla ta lepa igra koju smo pokazali. Po povratku kući, u Srbiju, svi smo osetili veliku emociju cele nacije. Potrudićemo se da se zbog nas raduju i u budućnosti". 

Put kroz Svetsko prvenstvo nije bilo samo puko brojanje pobeda. Naprotiv, svaka utakmica je nosila deo lekcije koja se učila do finala i srebrne medalje. Avramović nam otkriva sa kakvim se novim znanjem vratio svojoj svakodnevnici:

"Naučio sam da je sve moguće, nema nemogućeg. Kao i da je mukotrpan rad ključ svakog uspeha". 

AP Photo/Michael Conroy/Tanjug

Sportistima je najteže kada izgube u finalu nekog takmičenja, sigurno je teško bilo i košarkašima Srbije na SP 2023. Međutim, postati vicešampion sveta kao ekipa koja je pre prvenstva bila na sredini tabele favorita je uspeh vredniji od zlata. Organizator igre plavog tima ističe ego kao važnu stvar u ostvarenju ovog uspeha:

"Svi imamo ego, ali ovog puta smo ga svi ostavili po strani. Stvarno smo se svi pojedinačno fokusirali na svoj zadatak kako bi smo doprineli timu".

'Zvezda i Partizan nisu izbor u mladosti'

Aleksa je momak iz Čačka, koji je košarkom počeo da se bavi inspirisan utakmicama i uspehu čuvene reprezentacije Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu. Našao je letak, prijavio se na košarku, trenirao tri puta nedeljno i zabavljao se... Sve do prelaska u OKK Beograd svoju priču nije posmatrao profesionalno, a onda je škola počela da trpi i moralo je da se preseče. 

Sam je odlučio da na početku seniorske karijere ode u inostranstvo - italijanski Vareze. 

Foto: UNA

"Želeo sam da odem iz Srbije jer sam mislio, a mislim i dalje, da Zvezda i Partizan, koliko god veliki klubovi bili, nisu dobri za razvoj mladog igrača u seniorskom timu. Igra za večite nosi pritisak instant rezultata i to je opterećujuće", sve je odavno realno jasno posloženo u glavi Alekse Avramovića. 

Iskusio je potom srpski košarkaš i terene u Španiji. I po njemu je ACB liga najbolja liga u Evropi u kojoj kako kaže "ne možete da imate loš dan, ma ni tri minuta praznog hoda". 

Obradovićev trud čini igrače boljim

Svuda gde je igrao Avramović je nešto naučio, a sada pohađa časove kod Željka Obradovića.

"Uz njega sam postao bolji košarkaš. Postao sam plejmejker. U svakom segmentu sam napredovao... Imao je mnogo strpljenja za mene i ja sam mu mnogo puta za to vratio".

Avramović igra igru koju voli i maksimalno opušteno govori o tome "da nikada ne oseća pritisak, nervozu da, pritisak da". Jasno mu je da igrač psihološki mora da bude spreman da se iznese sa svim onim što sport nosi, ističe da mu je mir jako važan, a otkriva i da li ide kod psihologa. 

"Vrlo je važno da trenutni padovi ne prodru duboko u tebe, nego da shvatiš da je to prošlost i već od sledećeg dana pronađeš novi motiv", između ostalog rekao je plejmejker Srbije i Partizana koji veruje u svetlu budućnost.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

O večitom derbiju, misiji Partizana u Evroligi, motivaciji, dešavanjima u svlačionici, pobedama, porazima, povredama, rodnom gradu Čačku, veri, bogu i drugim temama Aleksa Avramović je govorio za UNU. Poslušajte ga u videu ovog teksta. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()