Majstori pokazali kako se igra basket: Amerikanci nemoćni pred srpskim momcima

Srbiju u Parizu predstavljaju Strahinja Stojačić, Dejan Majstorović, Mihailo Vasić i Marko Branković

30.07.2024. 22:59
  • Podeli:
basketaši 3x3 srbija oi 2024 reuters-66a9533859c56.webp Foto: Reuters

Basketaši Srbije započeli su učešće na Olimpijskim igrama mečom protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država, a srpski momci upisali su 22:14 rezultat na semafor i pobedili u prvom meču. Sutra ih u 19:05 čeka meč sa Kinom.

Srbiju u Parizu predstavljaju Strahinja Stojačić, Dejan Majstorović, Mihailo Vasić i Marko Branković. Oni su na Olimpijske igre došli kao evropski i svetski šampioni.

Ameriku predstavljaju Džimer Fredet, Beri Kenjon, Karim Medoks i Dilan Trejvis.

Meč su basketaši Srbije otvorili sjajnom akcijom našeg tima, te smo pogotkom Brankovića poveli 2:1. Ipak, već naredni napad doneo je prednost Amerikancima, te je semafor očitao 2:3, a onda Medoks zakucava posle sjajne asistencije Berija, za 2:4. Srbija preko Vasića kreće ka izjednačenju, a Stojačić to i potvrđuje posle sjajnog prodora i upisujemo rezultat 4:4. 

U nastavku utakmice bilo je problema sa odbranom u srpskom timu što su Amerikanci itekako iskoristili. Trevis i Fredet iskoristili su trenutke nepažnje naših basketaša i dovedu Ameriku nakon četiri minuta igre do rezultata 8:5. Srbija je na krilima Vasića upisala 1 poen, a Amerikanci 4 u nizu. 

Momci koje trenira Marko Ždero trgli su se posle ovog niza rivala, sa dva vezana poena smanjili su prednost, a onda je i Branković pogodio dvojku i doveo Orlove do vođstva od 9:8. Fredet nakon toga ne uspeva da poentira, ali Majstorović ne sme jako da krene da brani koš zbog faula, pa Amerikanci dolaze ipak do novog pogotka. Nesporazum u odbrani i novi koš za protivnike, koji ponovo vode.

Postižu Amerikanci još poena, ali maestralni Stojačić je svojim brutalnim zakucavanjem doveo do novog izjednačenja, 10:10. Uz to je i fauliran, ali je dodatno slobodno bacanje promašio. 

Brankovića je nakon toga faulirao Fredet. On je dobio dva bacanja i iskoristio oba. Nakon toga, Majstorović nije zaustavio Medoksa. Ispod koša je bio Amerikanac, pa ga je pustio da poentira, kako sa linije za slobodna bacanja ne bi imao šansu za dva poena. Na semaforu je nešto više od 4 minuta igre ostalo, a rezultat je 13:8.

Kejnon Beri je udario laktom Mihaila Vasića u lice, nakon čega je srpski basketaš ostao da leži na terenu. Sviran je nameran faul, Vasić je imao dva slobodna bacanja, ali je pogodio samo jedno, za 14:11.

Nakon ove situacije, Amerikanci više nisu imali rešenje za naše momke, Orlovi su zaigrali kako treba i sve je do kraja išlo glatko. Sa 16:12, Medoks je još pogodio dvojku iz vrlo teške pozicije i dodao Amerikancima do 14 i to je ujedno bio i njihov poslednji poen u ovom meču. 

Nakon Medoksa, igralo se ispod koša, došla je Srbija do 18:14, nadali su se Amerikanci još uvek, ali onda je naš Majstorović pogodio dvojku za 20:14. Furiozno je naša trojka odigrala do kraja meča i finalizirala sa 22:14. Stojačić je za kraj pogodio dvojku i sa "kusurom" zapečatio ovu prvu pobedu. 

Basketaši Srbije i Amerike do sada su se sastali četiri puta, a večašnji susret je prvi na Olimpijskim igrama. Srbija će igrati i protiv Kine, Holandije, Francuske, Letonije, Poljske i Litvanije.

Podsetimo, reprezentacija Srbije je na prošlim Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila bronzu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()