Međunarodni olimpijski komitet ima novu ideju: Spremaju se Olimpijske igre za e-sport

MOK je od 2018. godine u potpunosti prihvatio svet e-sporta

08.01.2024. 22:45
  • Podeli:
televizor igrice pixabay-65493dc4a1d38.webp Foto: Pixabay

Međunarodni olimpijski komitet planira organizaciju prvih Olimpijskih igara za e-sport, najavio je predsednik MOK Tomas Bah, na otvaranju 141. zasedanja Komiteta održanog u Mumbaju, Indija.

Bah je istakao da širom sveta tri milijarde ljudi igra kompjuterske igre, a prema procenama MOK, više od 500 miliona njih posebno je zainteresovano za e-sport, što uključuje virtuelne sportove i sportske simulacije. Većina ovih pojedinaca mlađa je od 34 godine.

"Zatražio sam od naše nove komisije za e-sport da prouči stvaranje Olimpijskih igara za e-sport", rekao je Bah.

MOK je od 2018. godine u potpunosti prihvatio svet e-sporta. Kako je naveo Bah, Komitet je odabrao put koji im omogućava aktivno učešće u esportu, pritom ostajući verni vrednostima koje su ih vodile više od jednog veka.

"Kad je reč o e-sportu, naše vrednosti ostaju nepokolebljiva granica koju nećemo preći. Naš jasan stav dobija sve više poštovanja unutar e-sport zajednice. Zapravo, jedan od vodećih izdavača čak je prilagodio svoju popularnu igru da se potpuno uskladi s našim olimpijskim vrednostima – obezbeđujući da igrači gađaju mete umesto pojedinaca", naveo je. 

Nakon Sajber Sport Foruma održanog u Lozani 2018. godine, MOK je osnovao Grupu za vezu s e-sport zajednicom – platformu za angažovanje sa svim učesnicima u e-sport zajednici. Tokom 2021. godine, Komitet je razvio Olimpijsku seriju e-sporta – pionirski projekat u oblasti esporta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()