Bah i bojkot Pariza 2024: Vlade ne odlučuju ko će učestvovati, to bi bio kraj Igara

Prethodni bojkoti nisu uspeli da ostvare političke ciljeve i služili su samo za kažnjavanje sportista, rekao je predsednik MOK

13.02.2023. 11:22
  • Podeli:
Tomas Bah-63ea0f75d4826.webp Foto: Profimedia

Tomas Bah insistira na tome da sport mora da se drži dalje od bilo kog političkog pitanja, pa makar to bio i rat. Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta izašao je na sastanak ministara sporta 35 zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Kanadu, Francusku i Nemačku, na kojem je Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, još jednom insistirao da sportisti Rusije ne mogu da se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. pod neutralnom zastavom.

"Nije na vladama da odlučuju ko može da učestvuje u sportskim takmičenjima. To bi bio kraj međunarodnih takmičenja poput Olimpijskih igara i drugih šampionata. Svi ukrajinski sportisti mogu da budu sigurni da smo u potpunosti solidarni sa njima i njihovim komentarima. Ali što se tiče učešća sportista, moramo da ispunimo našu misiju mira, a to je jedinstvena misija okupljanja ljudi", rekao je Bah.

Predsednik MOK je istakao da eventualni bojkot ne samo da bi bio u suprotnosti sa principima olimpijskog pokreta, već bi bio kontraproduktivan.

"Kao što je istorija pokazala, prethodni bojkoti nisu uspeli da ostvare političke ciljeve i služili su samo za kažnjavanje sportista", rekao je Bah.

On se branio i od zajedničke izjave Atletes for Ukraine i Global Athlete u kojoj se ističe da je "MOK ojačao rusku propagandnu mašinu, osnaživši Putinov režim i podrivanje mira, kao i da je na strani pogrešne priče". 

"Ne, istorija će pokazati ko čini više za mir. Oni koji pokušavaju da drže linije otvorenim, da komuniciraju, ili oni koji žele da izoluju ili podele. To smo pokazali u prošlosti sa velikim uspehom u Olimpijskom pokretu", tvrdio je Bah na sastanku.

Predstavnik sportista podržava ruske i beloruske igrače

Martin Foura, višestruki šampion u biatlonu i trenutno član MOK, bio je za njihovo učešće ruskih i beloruskih sportista pod neutralnom zastavom u Parizu 2024. 

"Kao predstavnik sportista i sam sportista, mislim da bi trebalo da razmotrimo mogućnost da se ruski i beloruski sportisti vrate u takmičenje. Izabrali su mene da branim sportiste i pomalo osećam da ne branim sve sportiste. Rusi i Belorusi su sportisti isto. Biće me mnogo sramota ako moja zemlja odluči da zabrani njihovo prisustvo na Olimpijskim igrama“, rekao je on za kanal norveške televizije NRK.

Furkad se nada da ga niko neće optužiti da je proruski nastrojen zbog ove izjave: 

"Celu karijeru sam se borio protiv dopinga u Rusiji. Nisam bio jedini, ali sam bio jedan od retkih koji je zauzeo javno stav protiv Ruske federacije i ruskih vlasti. Ponekad sam bio uplašen zbog toga, jer nikada niste znali šta će se desiti. Ali neću nikome dati priliku da me optuži da sam proruski nastrojen", jasan je Foura.
 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()