Silovao devojčicu (12), pa ide da se takmiči na OI: Holanđani doneli iskreno zlu i nemoralnu odluku

Nadrealni Holanđani saopštili da se Van de Velde (29) "pokazao kao profesionalac i ljudsko biće za primer i da nema razloga da sumnjamo u njega posle povratka"

28.06.2024. 20:26
  • Podeli:
stiven van de velde, 5 maj 2024 - profimedia-667eff6b792a9.webp Foto: Profimedia

Odbojkaški savez Holandije saopštio je da stoji iza svoje odluke da u olimpijski tim za Igre u Parizu uključi Stivena van de Veldea, koji je prethodno bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog silovanja 12-godišnje britanske devojčice.

Holanđanin, koji se takmiči u odbojci na pesku, upoznao je svoju žrtvu preko Fejsbuka, potom je otputovao iz Amsterdama u Veliku Britaniju, a zatim silovao devojčicu u Milgon Kinsu. Pošto je osuđen, Van de Veldeu je bilo dozvoljeno da zatvorsku kaznu odsluži u domovini, ali je pušten na slobodu posle samo 12 meseci.

Holandski savez je saopštio da se Van de Velde (29) "pokazao kao profesionalac i ljudsko biće za primer i da nema razloga da sumnjamo u njega posle njegovog povratka".

Dodali su da je imao njihovu "punu podršku" i da je nakon puštanja zatražio stručno savetovanje, prenosi Skaj njuz.

U međuvremenu, Olimpijski komitet te zemlje rekao je da je Van de Velde ispunio sve kvalifikacione uslove za Olimpijske igre "i da je stoga deo tima".

''Razumem da uoči najvećeg sportskog događaja na svetu ovo može privući pažnju međunarodnih medija. Ne mogu to da preokrenem, pa ću morati da snosim posledice. To je bila najveća greška u mom životu", poručio je Van de Velde.

Organizacija za podršku žrtvama "Survivors Trust" je poručila da je odluka da se osuđenom silovatelju dozvoli učešće na Olimpijskim igrama dokaz da društvo ima ''šokantnu toleranciju'' prema seksualnom zlostavljanju dece.

"Silovanje deteta je planirano, proračunato i uključivalo je međunarodna putovanja i nesumnjivo je prouzrokovalo doživotnu traumu žrtvi, nepovratno promenivši tok njenog života. Kao društvo moramo da počnemo da prihvatamo pristup nulte tolerancije ovom gnusnom i skupom zločinu'', saopštila je organizacija.

U saopštenju je dodato da je posebno uznemirujuća odluka Olimpijskog komiteta da silovatelja promoviše mladoj publici kao sportistu i osobu na koju mogu da se ugledaju.

Međunarodni olimpijski komitet je objavio da je nominacija članova tima za Igre isključivo odgovornost nacionalnih komiteta.

Van de Velde se za OI kvalifikovao u paru sa Metjuom Imersom.

OI u Parizu održaće se od 26. jula do 11. avgusta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()