Sena mesec dana pre početka OI još uvek previše zagađena: Ugroženo održavanje pojedinih takmičenja

Kvalitet vode i dalje je narušen zbog nepovoljnog hidrološkog konteksta

28.06.2024. 16:09
  • Podeli:
sena, praiz, francuska, ajfelova kula, ajfelov toranj - 23 jun 2024 - foto Reuters (2)-667ec4da9fae0.webp Foto: Reuters

Mesec dana pre Olimpijskih igara koje se održavaju od 26. jula do 11. avgusta, Sena je još uvek previše zagađena da bi se dozvolilo održavanje triatlona i takmičenja u plivanju na otvorenim vodama, pokazuju rezultati analiza koje je danas objavila Gradska skupština Pariza.

Prema analizi za prethodnu nedelju, zagađenost je iznad standarda potrebnih da bi se održale Olimpijske igre, navodi se u izveštaju.

"Kvalitet vode i dalje je narušen zbog nepovoljnog hidrološkog konteksta: kiše, velikog protoka, malo sunca, temperature ispod sezonskih standarda i zagađenja uzvodno. Koncentracija dve fekalne bakterije na kojima se zasnivaju propisi za odobravanje plivanja naglo je povećana u odnosu na prve dve nedelje juna", saopštila je gradska skupština, prenosi France 24.

Protok reke, koji je značajno povećan poslednjih mesec dana, bio je i do šest puta veći nego inače, navodi se u izveštaju i napominje da je u nedelju 23. juna iznosila je 666 kubnih metara u sekundi, dok je u ovom periodu normalno 100 do 150 kubnih metara. 

"Upravo zbog ovog preteranog protoka odložena je proba za svečano otvaranje zakazano za ponedeljak. Ovi loši rezultati, zbog vremenskih prilika, podgrejali su sumnje u dobro izvođenje olimpijskih takmičenja na reci (triatlon i plivanje na otvorenom), ali i ceremonije otvaranja, koja takođe zavisi od pravilnog toka reke", napominje se u izveštaju Gradske skupštine Pariza.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()