Vanja Grbić otkriva odnose u timu zlatne generacije: Nismo popili jednu kafu zajedno

Moraš da imaš lidera, koji će svojim primerom da povede krdo bizona, metaforičan je Grbić

31.03.2024. 19:30
  • Podeli:
Vladimir Vanja Grbic-660969836a2aa.webp Foto: Printscreen/Instagram/Vladimir Grbić

Jedan od najboljih odbojkaša sa ovih prostora Vladimir Vanja Grbić govorio je o nacionalnom timu kom je pripadao, o timu zlatne generacije Jugoslavije. Otkrio je ovom prilikom da uprkos svim uspesima odnosi među igračima nisu bili baš sjajni. 

Ta reprezentacija Jugoslavije je 2000. godine osvojila zlato na Olimpijskim igrama.

"Nije bilo složnosti. Ne nesuglasica, nije bilo složnosti. A kada pogledaš našu generaciju, pomisliš da je sve bilo savršeno. Tako i treba da izgleda, jer se nismo okupili da idemo u kafanu ili da pijemo kafu, već da svojoj zemlji i svom narodu donesemo zlatnu olimpijsku medalju. I radili smo svi za to, kidali, i ne mora uopšte da znači da mi svi to treba da vidimo na isti način. Ne. Ali naše delovanje treba da se sklopi u jedno, da bismo došli tamo gde bi trebalo da dođemo, to je suština", rekao je Grbić za N1.

Pored braće Grbić, slavnu generaciju činili su asovi poput Slobodana Kovača, Gorana Vujevića, Đula Mešter, Andrija Gerić, Vladimir Batez, a predvodio ih je tada selektor, danas ministar sporta, Zoran Gajić.

"Mi nismo popili jednu kafu zajedno. Nismo otišli u restoran da proslavimo trofej. Nikada. Nismo bili prijatelji, imali smo ozbiljne razmirice između sebe. Ali recimo, šta je poenta cele priče? Ti moraš da imaš lidera, koji će svojim primerom da povede krdo bizona. To posmatraj kao krdo bizona. Nikada se ne razilaze, nego uvek idu za prvim. I nije bio jedan na čelu, već ih je bilo više. A ti koji su billi lideri slagali su se bez da su progovorili jednu reč", otkrio je Grbić.

Skup takvih, vrhunskih zvezda u pojedinim slučajevima može da bude kontraproduktivan.

"Sujeta? Mora da je bude, mora da bude veliki egoizam, morate da volite sebe do nivoa bolesnog, jer neće uspeti i imati dovoljno samopouzdanja da uspete. Problem je ako ne naučite da kontrolišete taj egoizam i to je razlika kada je presudna kada su u pitanju vrhunski igrači i sportisti i veliki šampioni. Veliki i vrhunski sportisti su vrhunski u svom sportu, ali uglavnom razmišljaju o svojoj performansi, a veliki šampioni su oni koji su i u privatnom životu vrhunski. A njih je jako malo", zaključio je Vladimir Grbić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()