Analitičar Dautović o terotističkom napadu u Beogradu: Islam na Balkanu nije radikalan, napad amaterski

Crveni nivo bezbednosti na snazi je od subote, a policajci naoružani dugim cevima prisutni su na svim mestima javnog okupljanja.

03.07.2024. 13:40
  • Podeli:
Tan2024-06-2915220837_2 teroristički napad na ambasadu izraela foto marko đoković-6685388e4ded3.webp Foto: Tanjug/Marko Đoković

Spoljnopolitički analitičar Mirko Dautović smatra da je napad samostrelom na žandarma ispred Ambasade Izraela pojedinačni slučaj, počinjen iz besa i da nije deo šire mreže. Ističe i da islam na Balkanu nije radikalan, ali da postoje islamske tradicije koje jesu.

Pripadnik Žandarmerije ustreljen je u subotu samostrelom u vrat ispred Ambasade Izraela u Beogradu. Isti dan uhapšen je Igor Despotović zbog sumnje da je bio u kontaktu sa napadačem.

Policija je privela osobu koja je u ponedeljak popodne ušla u krug zgrade MUP-a u Durmitorskoj u Beogradu. U rancu pronađeni samostrel, noževi i tegla sa topovskim udarom.

Crveni nivo bezbednosti na snazi je od subote, a policajci naoružani dugim cevima prisutni su na svim mestima javnog okupljanja.

Spoljnopolitički analitičar Mirko Dautović smatra da je napad na žandarma pojedinačni slučaj i da nije deo šire terorističke mreže.

"Rekao bih da je u pitanju neki individualni akt i, verovatno, počinjen iz besa, protesta, moguće ideologije, dakle, ipak se on preobratio u vehabizam, dakle, najekstremniju formu islama. Ne bih rekao da je to nešto što je, da kažem, deo neke šire, ozbiljnije mreže", rekao je Dautović u razgovoru za RTS.

Motiv za napad

Govoreći o ratu u Gazi kao motivu za napad ispred Ambasade Izraela, Dautović kaže da je teško ostati mirne duše kada se vidi patnja Palestinaca, ali i napominje da je jedan od koridora iz besa zbog toga što se dešava miran protest. Drugi način su činovi poput onog od subote.

“Imate ovakve činove, možemo reći terorizma, ali je to toliko amaterski izvedeno, da nisam siguran da možemo uopšte da upotrebimo takvu kvalifikaciju, ali svakako da je u pitanju neki nasilni čin. Dakle, ministar Dačić je spomenuo da je napadač u poruci svojoj supruzi spominjao da ide sad u dženet, odnosno u islamsku verziju raja. On je bio motivisan time da je to njegova dužnost koja će mu obezbediti mesto u raju“, naveo je sagovornik RTS-a.

Dautović ističe i da je islam na Balkanu zaostavština iz Osmanskog perioda i da nije radikalan, odnosno da ne poznaje činove terorizma kao takvog. Međutim, postoje tradicije islama koje su drugačije, a njihov deo je i salafistički pokret, koji se zalaže za povratak na stanje kakvo je bilo u sedmom veku. Među njima ima i onih radikalnih, koji veruju da je njihov sveti zadatak da ratuju protiv nevernika.

Oni su, kaže Dautović, najčešće povezani sa ISIS-om, sa sedištem u Avganistanu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()