'Balkanski skok prijateljstva 2023': Samo im je nebo granica, a ne i godine

Međunarodni duh se jačao i ove godine pošto su pored srpskih, nebom zaplesali i finski i engleski, ali i padobranci iz Bosne i Hercegovine.

Autor: Jana Jakšić
20.05.2023. 21:23
  • Podeli:

Veterani iz 63. padobranske brigade Vojske Srbije i drugi ljubitelji visina iskoristili su prolećno vreme za plovidbu nebom. U okviru manifestacije "Balkanski skok prijateljstva 2023", u Lisičjem jarku se okupilo više stotina padobranaca iz susednih, ali i iz dalekih zemalja.

Manifestacija koja ima istoriju dugu 30 godina nastala je u saradnji sa padobrancima iz Grčke, a na početku je imala humanitarni karakter.

"Ovi gosti koji su dolazili za vreme sankcija i izolacija Jugoslavije, oni su nam donosili neke lekove i medicinski materijal, a kasnije smo nastavili to da radimo iz poštovanja prema našim padobrancima i jačanja tog međunarodnog duha", kaže doktor Miljko Đorđević.

Međunarodni duh se jačao i ove godine pošto su pored srpskih, nebom zaplesali i finski i engleski, ali i padobranci iz Bosne i Hercegovine. Osim impresivnih skokova, cilj manifestacije je druženje, deljenje iskustava, savetovanje i prisećanje na stara vremena.

"Ako neko nije skakao godinu dana ili nema dozvolu i licencu padobransku onda on prođe kroz uvođenje u stroj, a to je ustvari obnavljanje znanja i veština", objašnjava Đorđević. 

"Dvodnevna je obuka, prvi dan se izvodi teoretska nastava na samom aerodromu, upoznavanje sa opremom sa avionom i svim procedurama. Dok drugi dan obuke služi za sam tehnički deo izvođenje skoka", naglašava instruktor padobranstva Jovan Đokić.

U skakanju je uživao i 89-godišnji Ibrahim, koji iza sebe ima više od 70 godina skakačkog iskustva. U svojoj dugačkoj karijeri oborio je dva jugoslovenska rekorda, a sa uzbuđenjem je čekao svoj 1478. skok.

"To mi je moja hrana, to je moje životno delo, trudim se da mlade obučim. Nemam nikakvog straha, ja imam više straha da sednem za volan kad vozim da me neko ne udari, a ja skačem sa takvom lakoćom. Mnogi se meni i dive da ja u ovim godinama skačem", ispričao nam je padobranac Ibrahim Kalesić

Iako se bave različitim zanimanjima i imaju raznovrsna interesovanja, ove ljude spaja ljubav prema padobranstvu i jedni drugima su najveća podrška.

"Sve nas povezuje ova beretka koju nosimo na glavi i pod njom i pod kupolom padobrana smo svi isti", kaže sveštenik Mijailo Baćković

Manifestacija se završava sutra, a padobranci sa nestrpljenjem očekuju naredna okupljanja.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()