BIA uhapsila saradnika albanske obaveštajne službe ŠIŠ u Srbiji

Osumnjičeni je uspostavio kontakte i sa bezbednosnom strukturom koja deluje pod ingerencijom privremenih prištinskih institucija

12.01.2024. 19:20
  • Podeli:
bia-6571c764be794.webp Foto: BIA

Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) otkrili su i razbili još jednu špijunsku mrežu na teritoriji Srbije, nezvanično saznaje Tanjug u bezbednosnim strukturama. 

U akciji je uhapšen državljanin Srbije D. R. zbog sumnje da je postao saradnik Državne informativne službe Albanije - ŠIŠ 2022. godine, po čijim nalozima i zadacima je delovao.

On je uspostavio kontakte i sa bezbednosnom strukturom koja deluje pod ingerencijom privremenih prištinskih institucija, tzv. "Obaveštajnom agencijom Kosova", a bio je angažovan na prikupljanju relevantnih političkih, bezbednosnih i ekonomskih podataka u Srbiji koji su bili predmet interesovanja obaveštajne službe Albanije.

D. R. je u prethodnom periodu, za obaveštajnu službu Albanije, prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM, a po njihovom nalogu bio je angažovan tokom kriznih situacija na severu KiM, za vreme protesta i postavljanja barikada. 

U više navrata je snimao pokrete srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška, pre svega jedinica Vojske Srbije.

Namera D. R. je bila da prikupi što više video materijala o "metama" i da ga dostavi obaveštajnoj službi Albanije.

Sa predstavnicima obaveštajne službe Albanije sastajao se uglavnom u Severnoj Makedoniji i Albaniji, a nekoliko puta i na teritoriji AP KiM u mestima Peć i Žur.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()