Bivši fudbaler u Specijalnom sudu: Dragiša Binić svedočio na suđenju Jotkinoj grupi

Na pitanje sudije da li je još od nekoga pozajmio novac, Vasiljković je odgovorio da jeste od pokojnog Gorana Petrovića

11.06.2024. 17:23
  • Podeli:
dragiša binić, 22 dec 2023 - foto Dusan Milenkovic ATAImages-66686a44a1e54.webp Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je svedočio nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Dragiša Binić u nastavku ponovljenog suđenja optuženim pripadnicima organizovane kriminalne grupe Zorana Jotića zvanog Jotka, koji se terete za ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca 6. juna 2018. godine.

Binić je naveo da je Jotić od njega početkom 2000. godine pozajmio 450.000 maraka, ali nije mogao da se seti da li je Jotić rekao zbog čega mu je potreban novac. 

Svedok je rekao i da je sa Jotić tada potpisao priznanicu o poznajmici, napominjući da je Jotiću i ranije pozamljivao novac i da mu je optuženi uvek vraćao, ali tih 450.000 maraka nije. 

Jotić je potvrdio da i dalje Biniću duguje taj novac

Na kraju suđenja Binić i Jotić su se uz dozvolu sudije pozdravili. 

U sudnici je pre Binića ispitan Miodrag Vasiljković, koji je ostao kod svog ranije datog iskaza i rekao da je od Jotića pozajmio 200.000 evra, odnosno 400.000 evra kako bi isplatio kredit koji je pre toga uzeo.

Svedok je odgovarajući na pitanja precizirao da je kasnije potpisao i priznanicu za pozajmicu, a nakon što je počeo sa gradnjom je sklopio ugovor sa Jotićevom suprugom o zajedničnoj gradnji, odnosno o sufinansiranju.

Vasiljković je dodao da je po završetku gradnje zgrade šest stanova prepisao Jotki isplativši time dug

Na pitanje sudije da li je još od nekoga pozajmio novac, Vasiljković je odgovorio da jeste od pokojnog Gorana Petrovića i da je njegovoj supruzi prepisao pet stanova kao isplatu duga.

Jotić je rekao da je očekivao da Vasiljković to, kao što je bio dogovor, vrati za godinu dana što nije bio slučaj te je 2005. godine kako je rekao "morao da uzme šta god da mu je on ponudio". 

Optuženi Jotić je naglasio da su mu stanovi oduzeti, a podsetio je prisutne u sudu da je Vasiljković bio hapšen kao pripadnik njegove grupe zbog sumnje za pranje njegovog novca. 

Advokati su predložili ukidanje pritvora za Jotića, Gajića i Radulca o čemu će sudija doneti odluku do sledećeg suđenja, koje je zakazano za 4. jul 

Suđenje se ponavlja pošto je Apelacioni sud preinačio prvostepenu presudu, te je ukinuo deo presude kojom je Jotić bio osuđen na 11 godina zatvora za ubistvo Dejana Stankovića, kao i deo presude kojom je Igor Gajić osuđen na sedam i po godina.

S druge strane drugostepeni sud je smanjio kaznu i pravosnažno osudio Stefana Radulca za ubistvo Vojina Stankovića i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, na kaznu zatvora od osam godina i 10 meseci.

Deo presude kojom je Radulac osuđen za ubistvo Ždrokinca je drugostepeni sud ukinuo i naložio da se ponovi suđenje. 

Ukinut je i deo presude koji se odnosi na ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca i krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, jer kako je navedeno, ne sadrži razloge o pojedinim činjenicama koje su predmet dokazivanja, a  razlozi su protivrečni sami sebi i izreci.

Prvostepena presuda je ukinuta u osuđujućem delu i u odnosu na izvršenje krivičnog dela pranje novca, kao i u oslobađajućem delu koji se odnosi na Sašu Zoraju, Ivi Petrović i Vuka Petrovića, te je predmet u tom delu vraćen na ponovno suđenje.

Prema optužnici, Dejana Stankovića je ubio Radulac, a motiv je navodno bila osveta za ubistvo Gorana Petrovića, zvanog Peta, koji je bio jedan od bliskih Jotićevih prijatelja.

Jotić je 2018. godine izašao iz zatvora gde je odslužio jedinstvenu kaznu od 15 godina na koju je bio osuđen u dva procesa - kao šef kriminalne grupe koja je reketirala privatnike u Rasinskom okrugu, kao i jer je podmitio sudiju Vrhovnog suda koji je trebalo da odlučuje o njegovoj prvostepenoj presudi.

U pritvoru i zatvoru je bio od akcije "Sablja" marta 2003. godine.

Inače ubijeni Dejan Stanković Ždrokinac bio je osumnjičen za ubistvo Gorgija Gorga Darmanovića (58) 6. maja 2018. godine na Novom Beogradu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()