Dečak koji je počinio masakr isključen iz 'Ribnikara': Moguća su dva modela po kojima će nastaviti školovanja

Pre bilo kakva odluke školskog sistema mora da postoji procena Klinike da li je dečak u stanju da nastavi školovanje i kakvo će ono biti

21.08.2023. 12:52
  • Podeli:
Vladislav Ribnikar Tanjug Darko Vojinovic-6462271fb99fd.webp Foto: Tanjug/Darko Vojinović

Nastavno veće Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” donelo je odluku o isključenju dečaka koji je počinio masakr, saznaje “Blic”

Tome je prethodila neophodna i zakonom propisana disciplinska mera ukora. Kako se dečak nalazi u ustanovi zatvorenog tipa, nastavak školovanja može da se odvija kroz školu “Doktor Dragan Hercog”, a koja je specijalizovana za nastavu u bolničkim uslovima lečenja.

Dečak koji je 3. maja ubio devetoro đaka i radnika obezbeđenja do tog trenutka ostvario je dve trećine časova i po sili zakona on ima uslove za završetak sedmog razreda i ocene. 

Ova realnost propisana je zakonom jer je osnovno obrazovanje obavezno. 

Prema saznanjima “Blica” kada će nastaviti školovanje dečak i po kom modelu tek treba da se odluči. 

U kom trenutku će se gradivo iz osmog razreda naći pred njim zavisi od procene stručnjaka Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Pre bilo kakva odluke školskog sistema mora da postoji procena Klinike da li je dečak u stanju da nastavi školovanje i kakvo će ono biti.

Deca koja ne mogu da odlaze na nastavu i prate školsku godinu iz đačkih klupa, najčešće imaju onlajn nastavu. Međutim, da li će to biti slučaj i sa dečakom još uvek nije izvesno.

Kako "Blic" saznaje, moguća su dva modela - da mu se nastavni program da isključivo u pisanoj formi ili onlajn. Ukoliko se bude donela odluka da nastavi školovanje onlajn njemu neće biti omogućeni drugi sadržaji na kompjuteru.

Majka tražila da nastavi školovanje

Majka dečaka obratila se pre nekoliko dana institucijama sa zahtevom da se reši pitanje daljeg školovanja njeno dvoje dece. U pismu, majka dečaka ubice ne pominje tragediju u “Ribnikaru” nijednom jedinom rečju, već se obraća za pomoć navodeći da je situacija u kojoj je njena porodica složena.

U pismu, koje je prema saznanjima “Blica” vrlo šturo i nema nijedne emocije, majka dečaka koji je usmrtio devetoro đaka i radnika obezbeđenja navodi da je pitanje obaveznog osnovnog obrazovanja njene dece “otvoreno”. Ona konstatuje da mlađa ćerka, koja je kao i brat pohađala istu školu, ne može da nastavi školovanje u Ribnikaru, a da je sin na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Na rešavanju svih pitanja nezapamćene tragedije za porodice nastradale i ranjene dece, ostale đake škole i Srbiju radi tim Vlade Srbije u kom su angažovana sva nadležna ministarstva i institucije. Praktično od MUP, preko ministarstva prosvete i pravde, do psihijatara i psihologa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()