Kako izgleda nastava u školi 'Dragan Hercog' koju će pohađati dečak iz Ribnikara

Škola je osnovana pre četiri decenije, a njeni zaposleni su se posvetili obrazovanju dece koja se suočavaju sa zdravstvenim problemima

22.08.2023. 07:52
  • Podeli:
OŠ Vladislav Ribnikar_Foto UNA-64e39c3782310.webp Foto: UNA

Maloletni ubica K. K., koji je počinio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar", moći će da nastavi školovanje i to u školi "Dr Dragan Hercog". 

Ovo je vest koja je odjeknula juče poput bombe. Dok se strahuje da bi dečak mogao da se nađe licem u lice sa drugom decom, nova škola koju će on ubuduće pohađati, iza sebe ima bogato iskustvo sa sličnim slučajevima, piše 24sedam.

Osnovna škola "Dr Dragan Hercog" izdvaja se kao jedinstvena i inspirativna obrazovna ustanova u Beogradu. Više od 80 nastavnika iz ove škole svakodnevno posećuje bolničke sobe i domove dece koja su na lečenju, čineći obrazovanje dostupnim i njima.

Škola je osnovana pre četiri decenije, a njeni zaposleni su se posvetili obrazovanju dece koja se suočavaju sa zdravstvenim problemima.

Učenici škole "Dr Dragan Hercog" obuhvataju sve one koji zbog privremenih ili trajnih zdravstvenih ograničenja nisu u mogućnosti da pohađaju svoje matične škole. Njihova prisutnost je primetna u 11 dečjih bolnica u Beogradu, kao i u domovima učenika širom prestonice.

Zdravstveni izazovi sa kojima se suočavaju ovi učenici su raznovrsni i često kompleksni. Maligne bolesti, dečja i cerebralna paraliza, mišićna distrofija, oboljenja kičmenog stuba, različite povrede, autizam i psihički problemi samo su neki od problema sa kojima se suočavaju.

Njihovo prisustvo u školi varira od nekoliko dana do više godina, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja.

Šta je cilj škole?

Cilj škole je da svim učenicima omogući kvalitetno i sveobuhvatno obrazovanje, kako ne bi zaostajali za svojim vršnjacima. Kroz projekat "Učenje na daljinu", škola pruža podršku učenicima širom Srbije. Ovaj projekat omogućava kontinuiranu nastavu za sve predmete putem informacionih tehnologija, kako bi učenici imali pristup obrazovanju bez obzira na svoje trenutno zdravstveno stanje.

Saradnja sa učenicima se ne završava nakon njihovog odlaska iz škole. Škola pruža informacije o postignućima učenika, pruža savete roditeljima i nastavnicima i ostaje podrška u svakom smislu.

Učenici škole "Dr Dragan Hercog" nisu uskraćeni za različite aktivnosti. Učestvuju u takmičenjima, javnim časovima, priredbama i izletima, čime se podstiče njihova aktivna uloga u obrazovnom procesu.

U bolnici dečaka iz 'Ribnikara' imaju dva odeljenja

K. K., učenik Osnovne Škole "Dr Dragan Hercog", trenutno se nalazi u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu. Prema informacijama sa sajta škole, ova škola ima dva odeljenja smeštena unutar ove bolnice - jedno za mlađe, a drugo za starije učenike.

Nastava na ovim odeljenjima okuplja učenike koji se leče i oporavljaju od različitih zdravstvenih problema. Odeljenja psihijatrije i neurologije su integrisana u procesu nastave. U zavisnosti od obaveza, terapija i načina lečenja, učenici iz dnevne bolnice takođe su uključeni u nastavni proces.

Trenutno ne postoji mogućnost da se odvija individualna nastava, što znači da će se on najverovatnije sresti sa drugom decom što izaziva dodatnu zabrinutost.

Nastava se odvija u dnevnom boravku pod nadzorom vaspitača i medicinskog osoblja.

U situacijama kada uslovi to dozvoljavaju, učenici srednjih škola takođe mogu prisustvovati određenim časovima, što omogućava da se nastavne jedinice prošire na više različitih uzrasta. Na ovaj način se formira kolektiv koji je blizak odeljenjima iz kojih učenici dolaze, pružajući im podršku i omogućavajući da se dobro prilagode školskom okruženju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()