Lalić svedočio kako su koristili 'Skaj' i optužio Miljkovića da je bio "mozak operacije"

Nakon Lalićevog iskaza i pitanja slede i drugi okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević.

29.11.2022. 09:42
  • Podeli:
specijalni sud_Belivuk_Tanjug-1666008614158.webp Foto: MILOS MILIVOJEVIC/TANJUG

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi izlaganjem okrivljenog-saradnika Srđana Lalića, trebalo da se nastavi suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje u nošenje oružja, otmicu i silovanje. 

Pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića dovedeni su  iz Okružnog zatvora jutros u Specijalni sud u Beogradu, u koloni od dve marice i šest automobila policije. Okrivljeni koji se brane sa slobode su došli u Specijalni sud, među njima je Miloš Lukić Selak, Filip Ivanovski, Vojislav Đorđević, zajedno sa svojim advokatima. 

Okrivljeni-svedok je nakon svog izlaganja najavio da će objasniti kako funcioniše kriptovana aplikacija "Skaj". 


Lalić je na prethodnim suđenjima detaljno pričao o ubistvima sa optužnice, kao i o zločinima koji se na njoj nisu našli. 

On je potvrdio da je ova grupa bila oslonjenja na "Kavački klan" čiji je vođa Radoje Zvicer, za kojeg je rekao da je dao pet miliona evra da se promeni vlast u Srbiji, jer je kao najveću pretnju po klan video predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog čega je planirana njegova likvidacija . Pričao je i o trgovini drogom, oružju, otmicama, objašnjavajući kako je grupa funkcionisala. 

Lalić je pored ubistava sa optužnice, pričao i o ubistvima Ljubomira Markovića Kiće, Ljubomira Lainovića, Vlastimira Miloševića, Mirka Kojića, Adisa Spahića, Damira Hodzića, Aleksandra Šarca, Mileta Radulovića "Kapetana", Mirka Kojića, Miloša Perunićića, Igora Dedovića, Stevana Stamatovića i drugih. 

Nakon Lalićevog iskaza i pitanja slede i drugi okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević.

Lalić se sa Tužilaštvom za organizovani kriminal nagodio da za kaznu zatvora od 18 godina priča o zločina nekadaašnjih prijatelja, pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

Svedočenje Lalića o aplikaciji Skaj

Okrivljeni-svedok Srđan Lalić danas je pričajući o zločinima grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, rekao da ga je advokat Dejan Lazarević nagovarao da ubedi jednog pritvorenika da svedoči protiv postupajućih tužilaca.

Lalić je rekao da je Lazarević  tražio od njega da vrbuje bivšeg pritvorskog cimera okrivljenog-svedoka Nikole Spasojevića da kaže kako su postupajući tužioci Saša Ivanić i Zoran Babić donosili papire Spasojeviću sa kojih je učio šta će da priča na suđenju.

Zatim je Lalić nastavio da priča kako je od 2018. godine bio distributer za telefone sa aplikacijom "Skaj", objašnjavajući kako aplikacija funkcioniše.

 Lalić je precizirao da je pre hapšenja imao 1.250 korisnika aplikacije "Skaj" dodajući da je ovom aplikacijom snabdevao većinu pripadnika "kavačkog klana".

Okrivljeni-svedok je rekao da je početkom 2020. godine uvideo da može preko aplikacije da vidi gde se nalaze korisnici, nakon čega mu je Radoje Živković rekao da proveri gde se nalaze Alan Kožar i Damir Hadzić, koji su u julu te godine ubijeni na Krfu.

Sudija je odredila pauzu od 30 minuta nakon koje će Lalić odgovarati na pitanja.

Svedočenje o ubistvima


 Odgovarajući na pitanja postupajućeg tužilaštva Lalić je rekao da je o ubistvu Aleksandra Gligorijevića saznao sve od Belivuka i ostalih pripadnika grupe, koji su mu do detalja opisali da ga je Belivuk ubio sekirom.

Kada je u pitanju ubistvo Gorana Veličkovća, Lalić je rekao da je tada prvi put ušao u skrivenu prostoriju i prisustvovao procesu uklanjanja tela ubijenog muškarca.

Lalić je objasnio da je on pomogao pripadnicima u uklanjanju tela, kao i da je Vlade Draganić bio zadužen za mašinu za mlevenje mesa, dok je Belivuk bio zadužen za komadanje tela sekirom.  Zatim je Lalić ispričao koja korisnička imena su pripadnici koristili na aplikaciji "Skaj".

Na pitanje šta ga je motivisalo da postane okrivljeni-saradnik, Lalić je odgovorio da ga je motivisao odnos jednog dela kavačkog klana prema nekim drugim članovima.

 Takođe, Lalić je odgovarajući na pitanja tužioca do detalja opisao kako izgleda skrivena protorija u kući u Ritopeku, kao i dimenzije industrijske mašine za mlevenje mesa, koja se nalazila u toj prostoriji. Tužilac je pitao Lalića šta je razlog da se napravi fotografija na kojoj se Belivuk i Lalić smeju držeći još živog Veličkovića, na šta je okrivljeni-svedok odgovorio da je jedan od braće Budimir hteo da impresionira Miljkovića koji nije tada bio u prostoriji.

Lalić je dalje rekao da su se fotografisala tela ubijenih muškaraca i fotografije slale suparničkom klanu kako bi se grupa zastrašila. Zatim je ispričao uznemiravajuće detalje o načinu na koji se telo komada pre mlevenja u mašini.

Miljković mozak operacije od početka do kraja

Okrivljeni-saradnik Srđan Lalić rekao je danas na suđenju da su vođe kriminalne grupe, Veljko Belivuk i Marko Miljković, pričali da bez tela nema ni dokaza za pokretanje krivičnog postupku. 

Lalić je pojasnio da je pitao Miljkovića jednom prilikom zašto na taj način uklanjaju tela ubijenih muškaraca, na šta mu je Miljković odgovorio da bez dokaza u vidu tela ubijenog nema ni dokaza i ne može da se pokrene sudski postupak bez tela ubijenog.

Lalić je kazao da je Miljkovića bio mozak operacije od početka do kraja, te da je osmislio da će se muškarci ubijati u skrivenoj prostoriji i posle uklanjati uz pomoć mašine za mlevenje mesa.

Pričajući o ubijenom Lazaru Vukićeviću, Lalić je rekao da su prema njemu bili "posebno brutalni", jer je Vukićević po dolasku u Ritopek pucao na Miloša Budimira, dodajući da su vođe grupe tog dana iz Crne Gore naredili da prema Vukićeviću pripadnici ove grupe budu "posebno brutalni".

Lalić je rekao da je Vukićevića udarao kablom po telu, nakon čega su mu crevo sa vodom stavili na 10 metara od usta i nosa kako bi mu onemogućili da diše.

Vukićeviću su pripadnici grupe, prema rečima Lalića, pustili glasovnu poruku Belivuka i Miljkovića, u kojoj se čulo da likuju što je otet, preteći mu da će poželeti da umre.

Zatim je Lalić pričao da je o trgovini drogom, precizirajući da je čovek čiji je nadimak "Deda" donosio na stadion drogu  gde se raspoređivala, da bi pripadnici grupe dolazili i uzimal svoj deo za dalju prodaju.

Lalić je naveo da su se većina pripadnika grupe bavila prodajom droge, osim Nebojše Jankovića, Vladimira Greka  i Nikole Stefanovića, kao i da su svi koji su radili obezbeđenje po klubovima takođe prodavali drogu.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()