Nastavak suđenja pripadniku Zengi: Svedoci izneli potresne detalje o ubistvu vojnika JNA

Trojica svedoka na današnjem suđenju, koji su i sami preživeli logor, svedočili o ubistvu vojnika Utržana i zlostavljanjima

16.01.2023. 13:18
  • Podeli:
16151_specijani-sud_s-1668774774004.webp Foto: Google Maps

Svedočenjem trojice vojnika koji su i sami preživeli logor Rakitje u Zagrebu, nastavljeno je suđenje nekadašnjem pripadniku hrvatskih Zengi (Zbora narodne garde) Branku Tuniću (59) u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Tunić je optužen za ubistvo vojnika JNA Marka Utržana i za zlostavljanje još 14 vojnika JNA u logoru Rakitje.

Svedočenje o ubistvu vojnika Marka Utržana

Prvi je svedočio vojnik T.N. koji je i sam preživeo logor Rakitje i koji na suđenju ima status oštećenog odnosno Tuniću se sudi i za njegovo zlostavljanje. Vojnik T.N. je svedočio da je sa ubijenim Utržanom bio u podrumu te da je svedočio njegovom ubistvu.

Prema njegovim rečima, na dan ubistva Utržana, izveden je iz podruma u kome su ga fizički maltretirali stažari i tom prilikom je čuo pucanj nakon čega se okrenuo i vide krv na licu ubijenog Utržana. Posvedočio je i da su stražari tog dana naizmenično tukli trojicu zarobljenih vojnika, psihički ih maltretirajući pod pretnjom nožem i iživljavajući se nad njima.

Vojnik T.N, koji u ovom predmetu ima status oštećenog, posvedočio je da je video ubistvo Utržana, jer je zajedno sa njim bio u podrumu.

Nakon ubistva Utržana, jedan od stražara je spasio T.N, jer mu je dao telefon preko kog je on kontaktirao dalju rodbinu iz Hrvatske koju mu je ubrzo i pomogla da napusti logor.

Pojašnjavajući ko su bili stražari svedok je rekao da je jedan od njih bio Albanac kog su zvali Branko, a drugi Bosanac, dok je za trećeg rekao da je bio visok čovek sa bradom.

Nakon ovog svedočenja, svedočio je M.P, koji je takođe na suđenju u svojstvu oštećenog rekavši da njega nisu fizički maltretirali već samo psihički, te da su mu stavljali nož pod grlo, pretili mu, precizirajući da im se stražar Branko nije obraćao već ih je samo maltretirao.

M.P. je pričajući o Utržanu rekao da im je samo stražar rekao da je on otišao kući, dok im je kasnije rečeno da je "otišao kući u sanduku".

Treći je svedočio S.A. koji je i sam oštećeni i koji je svedočio o fizičkom maltretiranju koje je preživeo te da je o ubistvu Tržana čuo od stražara.

Sva trojica oštećenih su danas u sudu ispričali da imaju psihičke probleme zbog zarbljeništva, te da su se lečili određenim lekovima.

Sledeće ročište zakazano je za 23. mart kada su pozvani ostali oštećeni da svedoče.

Optužnica tereti Tunića za ubistvo jednog i zlostavljanje 14 vojnika JNA

Tuniću se sudi u odsustvu, jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije, a  on je poreklom s Kosova i Metohije iz opštine Vitina, a sada živi u Hrvatskoj. 

Prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, u koju je Tanjug imao uvid, Tunić se tereti da je od 14. septembra do 1. oktobra 1991. godine u Zagrebu, kao pripadnik Zenga zajedno sa više NN pripadnika iste jedinice, zastrašivao, mučio, telesno povređivao, te postupao na naročito uvredljiv i ponižavajući način, a jednog vojnika JNA je ubio hicem iz pištolja.

On je, prema optužnici, u više navrata u prostorijama u kojima su zarobljenici boravili, obedovali i u podrumskim prostorijama, oštećene M.U, Ž.L, T.N, R.D, D.D, Ž.J, B.B, M.P, S.A, D.S, P.S, G.M, G.S. i G.G. tukao kundakom oružja, rukama i nogama po glavi i telu, te gumenom palicom po leđima i tabanima.

Vezivao ih je lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim ih gazio čizmama i skakao po njima, pretio im nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cev oružja u usta i na slepoočnicu, preteći im ubistvom, gasio im cigarete po telu i mokrio po njima.

"Sve to je za posledicu imalo povrede telesnog integriteta, teške fizičke i psihičke traume, patnje i ponižavanje oštećenih", navelo je tužilaštvo.

Potom je 30. septembra 1991. godine, prilikom batinjanja vojnika M.U, Tunić iz  pištolja ispalio hitac njemu u glavu, nanevši mu prostrelnu ranu glave, kojoj je mladić podlegao na licu mesta.

Punomoćnik oštećenih, advokat Dušan Bratić, rekao je da se nakon pisanja medija o ovom slucaju, javilo još šest ljudi koji su zlostavljani u Rakitju od strane ovog optuženog.

Jedan od tih oštećenih je državljanin Severne Makedonije, a jedan Bosne i Hercegovine, precizira Bratić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()