"Okanimo se kazni, pojačajmo prevenciju": Stručnjaci za UNU o povećanju bezbednosti u saobraćaju

Mi forsiramo kaznenu politiku, a ne govorimo o priručniku za učitelje i vaspitače, ističe Božović

Autor: Zvonko Ninkov
01.10.2024. 21:00
  • Podeli:

Četrdesetdvogodišnji vozač A. R. uhapšen je sinoć kada je automobilom naleteo na dečaka R. S, starog jedanaest godina, na pešačkom prelazu u Rimskoj ulici u Beogradu i naneo mu teške telesne povrede.

Policija je utvrdila da je vozač imao 0,58 promila alkohola u organizmu, da je bio pod dejstvom kokaina, kao i da ne poseduje vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju.

"Zona škole", saobraćajni znak za pešački prelaz, ležeći policajci. Sve što vozačima treba da skrene pažnju da uspore nalazi se pored škole "Janko Veselinović" u Rimskoj ulici. Međutim, ništa od toga nije bilo dovoljno da sačuva 11-godišnjeg dečaka na povratku sa časova.

Bez vozačke dozvole, a pod uticajem alkohola i narkotika, četrdesetdvogodišnji vozač A. R. naleteo je na dete koje je prelazilo na pešačkom prelazu.

Osumnjičenom vozaču određeno je zadržavanje do 48 sati posle čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Slučaj da neko sedne za volan pod uticaj alkohola i narkotika, nažalost, nije usamljen. Takvih slučajeva bilo je i prethodnih godina, pa se sa pravom postavlja pitanje - da li je kaznena politika dovoljno oštra?

"Nije sve ni u strogim kaznama", poručuju stručnjaci za bezbednost saobraćaja, potrebno je poraditi na prevenciji.

"Mi forsiramo kaznenu politiku, danas govorimo o kaznama, a ne govorimo o priručniku za učitelje i vaspitače i njihovom radu koji je pokrenut. Mislim da se okanemo kazni, bar na neki vremenski period i da pojačamo preventivne aktivnosti koje treba da promene naše stavove", kaže za UNU stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Božović.

Prema informacijama koje su saopštene posle nesreće, povređeni dečak primljen je u teškom stanju bolnicu sa prelomom lobanje i nagnječenjem mozga.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()