Bogata praznična trpeza u svakom domu: Koliko nas košta spremanje za Božić?

Za uživanje u prazničnim đakonijama definitivno vredi čekati u redovima

Autor: Jana Jakšić
06.01.2024. 19:27
  • Podeli:

Božićni praznici ne mogu da prođu bez badnjaka i česnice, ali ni bez bogate trpeze. Koliko nas božićna trpeza košta ove godine?

Badnje veče i Božić su praznici za dušu, ali i za stomake. Kako Beograđani kažu, na meniju nema čega neće biti. Naći će se tu svinjetina, piletina, punjeni but, rebra, ali i posna trpeza poput prebranca, ribe, salate od rotkve, kupusa i cvekle.

Domaćice nedeljama smišljaju šta će se naći na prazničnom jelovniku, ali po gužvama na pijacama reklo bi se da većina za kupovinu čeka poslednji trenutak. Redovi su svuda bili ove subote, ali ne vredi nervirati se. 

Za uživanje u prazničnim đakonijama definitivno vredi čekati u redovima, a oni su najveći ispred ribarnica i štandova sa posnim grickalicama. Cena lososa je 2700 dinara, orade i brancina 1400, a najprodavanijeg oslića 650 dinara po kilogramu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Cene na pijacama su uglavnom iste kao i prošle godine, lešnik je 1000, orah je od 1000 do 1500 dinara, bundeva je 100 dinara, pečena bundeva 300, kolači su uglavnom do 1500 dinara za kilogram. 

Prodavci tvrde da su cene mahom iste kao prošlih godina, ali kupci kažu da ukoliko planirate odlazak na pijacu, bez par hiljada dinara u džepu ne bi trebalo da krećete.

Kako kažu, hrana nije jedino što je poskupelo. Ko nije poranio u seču badnjaka, ove godine je za neophodni simbol Božića morao da izdvoji koji dinar više nego ranije.

Oko praznične gozbe se okuplja cela porodica, pa i ne iznenađuje što se domaćice trude da sve bude savršeno. Ako niste uspeli da pripremite sve što ste planirali, ne zaboravite da je dobro druženje ono što se pamti, a jedno jelo manje ili više se brzo zaboravi.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()