Da li znate ko su Beli: Ovo su zaduženja nove komunalne milicije Beograda

Komunalna milicija je u Beogradu prestala da postoji, a komunalni milicionari i ostali zaposleni postali deo novog Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

19.10.2022. 09:41
  • Podeli:
beli grad beograd-1666165215816.webp Foto: Grad Beograd

BELI - Beogradski lični, novi je naziv gradskih službenika koji su nekada bili u sastavu komunalne policije. Oni su danas deo novog gradskog Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju. 

Prema najavama gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, imaće sva zadužena komunalnih milicionera ali i neka nova.

U glavnom gradu su već na terenu, a najviše ih ima oko vrtića i škola i to, prema rečima Sonje Božinović Podunavac koja rukovodi Sekretarijatom za inspekciju, nadzor i komunikaciju "patroliranje" oko škola i vrtića spada u proširenje obaveza Belih. 

Ta je nova obaveza - preventivna.

Beli će biti na terenu 24 časa, a i biće ih u većem broju. Trenutno ih ima oko 400, a uskoro se očekuje da će njihov broj biti oko 1.000.

Uniforme koje su prethodno nosili kada su radili kao komunalni milicioneri ostaće iste, jedino će se promeniti nalepnica na kojoj će sada pisati "Beli".

"Tim izlaskom na teren idemo na to da Beli, ako primeti prljanje javne površine, ne radi semafor, polomljena je klupa, da on odmah reaguje i da odmah nadležna služba izađe da reši, a ne da čekamo neku baku ili deku da nam to prijave", objašnjava Sonja Božović Podunavac.

Trenutno se radi na utvrđivanju beogradskih rejona u kojima će biti postavljeno nekoliko punktova "Belih". 

Na svakom punktu će biti po jedan komunalni inspektor koji će u patroli imati po nekoliko služenika, a planira se i otvaranje telefonske linije preko koje će građani moći da prijave problem.

To će moći da urade i neposredno, direktnim prilaskom na ulici nekom od Belih, a odgovor na zahtev, ukoliko prevazilazi nadležnosti Belih biće dalje prosleđen drugim nadležnim službama koje će ga onda rešavati najkasnije u roku od 72 sata.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()