Da se ne osramotiš, a i da mladenci zarade: Otkrivamo koliko se novca daje na poklon za svadbu

Miksere, usisivače, umetničke slike i televizore poslednjih godina zamenile su koverte.

Autor: Zvonko Ninkov
01.10.2023. 21:46
  • Podeli:

Svadbe su jedna od prvih asocijacija na jesen. Prethodne mesece mladenci su proveli u pripremama za veliki dan, birali restoran, muziku i garderobu, a sada je iskušenje prešlo na zvanice - šta pokloniti novom bračnom paru? 

Postoji li neka mera za svadbeni dar?

"Đurđevdan", "Danas majko ženiš svoga sina" i sličan repertoar odzvanja svakim jesenjim vikendom. Vreme je svadbi, jedni će dobro da zarade, drugi će dobro da se istroše.

No, najbitnija je sreća mladenaca, ali ipak je red je da im se pokloni nešto po čemu će pamtiti taj značajan dan. Evo i kuma sa televizorom! Ipak ne, to se retko sada viđa. Stvarno, nosi li i dalje neko takve svadbene darove?

Dakle, nije da ih nema, ali mnogo češće od poklona pominju se pare i koverte.

Foto: Pixabay

Miksere, usisivače, umetničke slike i televizore poslednjih godina zamenile su koverte. Etnolozi kažu da je mladencima praktičnije da dobiju novac.

E, tu tek počinje glavna dilema - koliko ubaciti u koverat? Da ne bude ni uvredljivo, a, opet, i vi da se ne otplaćujete dug mesecima... Dvadeset je malo, bolje je 50. Mada...ni 50-ka nije što je nekad bila... A, opet, bliski smo, pre će biti da treba dati 100 evra...Ufff, 100 evra?! Kako god da okreneš, nisi pametan koja je prava mera.

Ljudi kažu: od 100 evra, pa naviše. Ako je familija - između 200 i 500. Ako idete kumovima - onda veća svota. Tu je i diplomatski odgovor: bitno je da je od srca, svako po svojim mogućnostima.

I pored raspitivanja na više strana, nismo uspeli da saznamo koja je to prava suma. Većina se slaže da što ste sa mladencima bliskiji i suma treba da bude veća. S druge strane, ne bi trebalo ni da mladenci svoj najlepši dan gledaju kao unosni poslovni poduhvat.

 Možda bi ona stara narodna mogla da reši dileme - "Što više daš, manje se osramotiš".

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()