Đaci kreću u školu, otvorite četvoro očiju: UNA pita stručnjake - kako se ponašati u zoni škole?

Evo na šta vozači da obrate pažnju

Autor: Una Đuričić
01.09.2024. 22:00
  • Podeli:

Saobraćajna policija će povodom sutrašnjeg početka školske godine vršiti kontrolu u zonama škola i preduzimati sve mere prilikom ovih kontrola kako bi se očuvao nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a prevashodno đaka pešaka, saopštio je MUP. 

Uoči početka školske godine, iz Auto-moto saveza Srbije, apeluju na vozače da očekuju gužve na ulasku u veće gradove kao i na auto-putu kroz Beograd, a da pri povratku sa puta, vožnju prilagode gradskoj sredini.

"Pre svega poštovanje svih saobraćajnih propisa, da vode računa o ulicama oko škola, znači uvek su na neki način posle te duže pauze, na svaki neoprezan korak mališana, da mogu da reaguju i da mogu da zaustave svoje vozilo", kaže Nevena Damjanović ispred Auto-Moto Saveza Srbije.

Upravo iz tog razloga, iako je brzina kretanja vozila u zoni škole ograničena na 30 kilometara na čas, vozači  moraju i dodatno da prilagode brzinu, kako bi na vreme reagovali i izbegli eventualnu nezgodu. Pored toga, pred prvo zvono, važno je i da roditelji obrate pažnju na nekoliko detalja.

"Apel za roditelje, takođe jeste da kada dovoze decu ispred škole, ne ostavljaju na kolovozu na 30 sekundi ili minut, koliko misle oni da im treba da dete uvedu u školu. Nisu jedini, tako da na taj način ne samo što pravimo nepotrebne gužve, već utičemo i na taj način na bezbednost saobraćaja", kaže pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković.

Deca su manje uočljivija od ostalih pešaka, zbog čega je preporuka da odeća ili ranac budu svetlijih ili reflektujućih boja, kako bi ih vozači na vreme uočili, pogotovo u sumrak. Najvažniji savet za roditelje je da pre početka škole, popričaju sa decom o bezbednosti u saobraćaju, da im objasne nepredviđene i nebezbedne situacije, koje  mogu da se dogode.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()