Đak-prvak se svakog dana vraća kući uplakan: UNA istražuje - kako pomoći?

Šta raditi kada dete ne ume da se uklopi u novu sredinu?

Autor: Zvonko Ninkov
17.11.2023. 20:57
  • Podeli:

Dva i po meseca je prošlo od početka školske godine, a postoje đaci prvaci koji još nisu uspeli da se uklope jer ih vršnjaci ne prihvataju. Šta raditi kada se dete svakodnevno vraća iz škole u suzama i kada ne ume da se uklopi u novu sredinu?

Sedenje mirno u klupi, udžbenici umesto šarenih svezaka, domaći zadaci pre igre... Posle bezbrižnog vrtića dolazak u školu ume teško da padne mališanima. 

Oni koji se međusobno poznaju od ranije brže se uklope u novo okruženje, kaže učiteljica Sandra Pajić, dok onima, koji nikoga nisu znali, to ponekad teže ide.

"Mi se svi ovde zajedno trudimo da i te aktivnosti koje radimo i organizujemo da prosto rade zajedno i budu jedinstveni. Dakle, grupni rad, rad u paru, zajedničko izlaženje na odmore, da se drže zajedno, da pomažu jedni drugima... To su neki recepti kako da se povežu jedni sa drugima", kaže Pajić.

Nekada ni to ne uspeva jer deca umeju da budu surova jedni prema drugima. Tada učiteljice moraju da primene druge metode.

"Ono što je važno jeste da se u samoj učionici stvori podržavajuća atmosfera i odnos poverenja. Da bi oni meni rekli da imaju problem, da ih je neko izopštio iz grupe ili igre, prvo moraju da znaju da mogu da mi kažu, to je jako važno, a onda svi zajedno razgovaramo i rešavamo tu situaciju", ističe Pajić.

Ako situacija ne može da se reši u razredu, potrebno je uključiti roditelje i stručnjake jer je odgovornost podeljena.

"Insistiramo na tom znanju, inteligenciji, a propuštamo bazne stvari, a to su: vrline, ljudskost, podrška, pomaganje... I zato mislim da je prvenstveno zadatak učitelja da napravi tu klimu u odeljenju i da se na tome insistira tokom celog školovanja", kaže dečiji psiholog Jelena Krstić Anđelković.

Ono što je iznad svega, objašnjava Jelena Krstić Anđelković, jeste da se dete dobro oseća u novoj sredini jer će samo tako biti i uspešno. A onda stvarno ima šanse da to postane prava avantura.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()