Dan planete Zemlje: Građani Srbije čistili prirodu na preko 150 lokacija širom zemlje

Poznata parola 'Misli globalno – deluj lokalno' naišla je ove subote na dobar odziv širom naše zemlje

Autor: Kristina Koturanović
22.04.2023. 20:02
  • Podeli:

Danas je Međunarodni dan planete Zemlje. U više od 150 zemalja obeležava se brojnim manifestacijama posvećenim očuvanju i zaštiti životne sredine. A među njima je i Srbija, u kojoj je najzvučniji bio poziv za čišćenje prirode na preko 150 lokacija širom naše zemlje.

Građani su dobrovoljno čistili okolinu i skupljali smeće. Jedna od takvih akcija organizovana je i beogradskom naselju "Vojvode Vlahovića".

"Naša prva akcija bila je ekološko čišćenje naselja i tu tradiciju nastavljamo već četiri godine. Ovo je već deveti put da organizujemo veliku akciju. Pored toga smo organizovali oko 40 akcija čišćenja, ali na proleće i jesen organizujemo te velike akcije gde dođe u proseku kao i ovaj put. Danas nas je 98, verovatno i više, ali dođe nas u porseku oko 100 stanovnika naselja koji čiste tuđe đubre", kaže za UNU Marko Mladenović iz udruženja "Moje naselje".

Akcija protiče više nego dobro, kažu iz Udruženja, i dodaju da ih raduje što su uspeli da održe brojku od 100 ljudi koji su uključeni u akcije čišćenja.

"Pogotovo nas raduje što je sve više i više mlađih tj. dece iz naselja koja automatski na ovaj način sebe edukuju da u budućnosti budu bolji od nas starijih, koji na žalost prljamo ovo naselje i ovako lepu Srbiju", ističe Mladenović.

Iz Udruženja apeluju na institucije da ekološka edukacija počne već u vrtiću, da mališani nauče da razdvajaju, sortiraju i recikliraju otpad. Iako edukacija u vrtićima nije počela, Baby zoo vrt je povodom Međunarodnog dana planete organizovao zabavnu radionicu za mališane.

"Za srednjoškolce smo imali lov na blago, za decu smo imali dečije radionice. Postoji i posebno gostovanje prirodnjačkog muzeja, gde su izloženi pravi fosili stari milionima godina i gde možemo da vidimo istoriju samog života na ovoj planeti. Dali smo im bojice, plastelin, flomastere, nešto sa čime se susreću svaki dan i uspeli smo da im kroz taj medijum pokažemo nešto novo. Da se oni, po prvi put, susretnu sa pojmom ekologije i sa time zašto je važno reciklirati i bacati smeće u đubre, a ne po ulici", rekla je za UNU Marta Jovanović, iz projekza "Dan planete zemlje".

Na kraju, ne zaboravite da deca najviše uče od svojih roditelja. Ukoliko i sami imate određene navike i deca će ih mnogo lakše usvojiti. I ne zaboravite, u našoj galaksiji su milijarde planeta, ali postoji samo jedna planeta Zemlja na kojoj živimo. I baš kao što kaže slogan "Investirajte u našu planetu".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()