Deca iz dijaspore i regiona gosti Beograda na manifestaciji "Svesrpski dečji sabor"

Petu godinu zaredom deca dijaspore upoznaju Srbiju, srpsku istoriju i kulturu kroz bogat kulturno-umetnički program osmišljen od strane Dečjeg kulturnog centra Beograd

Autor: Lena Sladojević
27.05.2023. 20:15
  • Podeli:

U toku je "Svesrpski dečji sabor" festival dece i mladih iz regiona. 

Deca od 9 do 13 godina iz dijaspore, regiona i Srbije su se okupili radi uspostavljanja trajnih veza sa zemljom porekla. 

Mališani su stigli iz Austrije, Severne Makedonije, Mađarske, Nemačke, Rumunije i Hrvatske, dok su domaćini vršnjaci iz osnovne škole "Starina Novak" u Beogradu. 

Manifestacija je okupila stotinu dece i neki od njih su po prvi put u Beogradu, dok neki pričaju odlično srpski jezik i dobro poznaju istoriju zemlje njihovih predaka, drugi se kroz ovu manifestaciju polako upoznaju sa svim.

"Sve mi se sviđa, baš mi se sviđa Kalemegdan i što smo imali ovu igru, juče smo imali koncert za "Svesrpski dečji sabor", šetali smo i po Beogradu. Kakvi su domaćini iz škole "Starina Novak"? Odlični, bilo je lepo kod njih, želim opet da dođem i želim da i oni dođu kod nas", kaže Angela Antevska.

"Oni su tu četiri dana, od toga dva dana imaju programe, danas smo na Kalemegdanu, učestvuju u programu Beograd kroz vekove, gde se u razgovoru sa likovima iz naše prošlosti, sa glumcima zapravo, upoznaju sa značajnim ličnostima i sa periodima koji su bili važni za našu zemlju iz oblasti kulture i istorije", ističe urednica manifestacije "Svesrpski dečji sabor" Ivana Tabori Obradović.

Na Kalemegdanu su deci održali čas istorije naši glumci u ulogama velikana.

Ko su bili, Knez Mihailo koji je oslobodio mnoge gradove od Turske vlasti, Kneginja Milica vladarka Srbije nakon kosovske bitke, Uzun Mirko koji je hrabro branio Beograd od Turaka, Anastas Jovanović prvi sprski fotograf i Maga Magazinović prva žena Pravnog fakulteta i lista Politika. 

Sve ovo se najviše svidelo Milošu koji je došao iz Graca, koji je za domaćine iz škole "Starine Novak" imao samo reči hvale.

"Bili su veoma dobri, bolje nego u hotelu", kaže Miloš Pavlović.

Zadovoljstvo manifestacijom su podelili i domaćini.

"Pokazali smo da treba da budemo dobri prijatelji, da se družimo i da ostanemo u kontaktu", rekao je Luka Ugrinović.

Petu godinu zaredom deca dijaspore upoznaju Srbiju, srpsku istoriju i kulturu kroz bogat kulturno-umetnički program osmišljen od strane Dečjeg kulturnog centra Beograd. 

Poseta Beogradu završava se u nedelju obilaskom Hrama Svetog Save i spomenika Stefanu Nemanji.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()