Deca nisu broj: UNA je pitala kada ćemo stati na put ubijanju dece na pešačkim prelazima

Iz Udruženja smatraju da bi veće kazne doprinele većoj bezbednosti saobraćaja

Autor: Lena Sladojević
01.06.2024. 22:00
  • Podeli:

Dok se čekaju izmene i dopune Krivičnog zakonika, prema kojima se predviđaju pooštrene kazne zatvora za teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, nesreće ne prestaju. Na putu do škole, juče je oborena devojčica na pešačkom prelazu na Novom Beogradu, koja je srećom zadobila lakše telesne povrede. Iz Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju, apeluju da su neophodne strože kazne za sve bahate vozače.

Roditelji nastradale dece u saobraćaju sabrali su se u bolu i osnovali udruženje prošle godine u nadi da će zakon pooštriti i da će njihovo 50 dece dobiti neku pravdu. Živote svoje dece ne mogu da vrate, ali se nadaju da će ova incijativa makar neke sačuvati.

"Mi smo i dalje na obećanju, čvrstom obećanju, što je stepenica iznad, da će se članovi zakona promeniti. Sastajli smo se ove godine sa predsednikom, sa ministrima pravde, sa ministrom infrastrukture koji su nam dali čvrsto obećanje i upisali naše predloge izmene članova zakona", kaže Verica Mrđić, član Udruženja dece stradale u saobraćaju.

Nedavno se oglasila i ministar pravde Maja Popović, koja je izjavila da će biti pooštrene kazne zatvora za teška dela protiv bezbednosti saobraćaja.

"Očekujem da pooštravanje kazni utiče na savest i odgovornost vozača, kako bi se sačuvali životi pešaka, posebno najmlađih", navela je ministarka.

"Ministarka Maja Popović stvarno sa nama sarađuje i mi se nadamo da će doći do javne rasprave u Skupštini. Mi se nadamo da ćemo dobiti podršku jer ovo nije politička tema, ovo je tema od javnog značaja za sve građane", ističe Mrđićeva.

Iz Udruženja smatraju da bi veće kazne doprinele većoj bezbednosti saobraćaja. Navode primere Amerike, Engleske i skandinavskih zemalja. Takve represivne mere, za rezultat imaju to da u Helsinkiju i Oslu u proteklih nekoliko godina nije stradao nijedan pešak, a ni biciklista.

Kazna za ubistvo Melise iz Novog Pazara na pešačkom prelazu je dve godine. Kazna za smrt Borisa i Dejane je, ja mislim, tri godine. Kazna za ubistvo mog sina Despota Mrđića je dve godine, sa tugom u glasu i suzama u očima primetila je Verica Mrđić

"Svesni smo saobraćaja u današnje vreme. Svesni smo svakodnevnih udesa, svakodnevnih teških nesreća, sa teškim povredama smrtnim ishodima", navodi Verica Mrđić.

Deca nisu broj i to najbolje znaju roditelji koji su ih izgubili, oni koji čuvaju igračke, sobe, puzle - isto kao pre tog kobnog trenutka, kada su im njihovi mališani zauvek istrgnuti iz života.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()