"Deca su se jako žalila": Pomeranje male mature napravilo tenziju i đacima i roditeljima

Apelujem na donosioce odluka da još jednom provere da se ovako nešto ne ponovi, istakla je naša psihološkinja

18.06.2024. 11:18
  • Podeli:
psihološkinja biljana lajović, 18 jun 2024 - foto Tanjug Tanjug video-66714f35c7109.webp Foto: Tanjug/Tanjug video

Psihološkinja Biljana Lajović izjavila je danas da je pomeranje završnog ispita za učenike osmog razreda za jedan dan, zbog Kurban-bajrama, napravilo tenziju i đacima i roditeljima jer je samo dobijen jedan dan u kojem je bilo više tenzije, a ne dan tokom kojeg bi učenici mogli nešto specijalno da nauče i da se pripreme. 

"Deca su se jako žalila na to jer prosto svi su se organizovali za taj početak u ponedeljak. Još jedan momenat je problematičan a to je što su neki roditelji, što je jako lepo, uzeli slobodan dan da budu sa decom, da ih isprate, podrže. Oni su to morali da pomeraju. Apelujem na donosioce odluka da još jednom provere da se ovako nešto ne ponovi", navela je ona za Tanjug.

Lajovićeva kaže da je za polaganje male mature, koja je počela danas u 9 časova reševanjem testa iz srpskog jezika, jako važno da se đaci usmere, da ne paniče već da čitaju test i krenu da rade zadatke od onih koje najbolje znaju, kako bi na kraju posvetili punu pažnju onim zadacima koji su za njih najteži.

Istakla je da je takođe mnogo važno da iskoriste vreme koje je pred njima i da ne izađu ranije misleći da su završili, kao i da ono što su pisali olovkom pojačaju plavom hemijskom da bi im se uvažilo.

"Ko je danas poneo vodu, poneo je, ko nije neka ponese sutra kao i neku čokoladicu, za mozak je jako važno da ima šećera, i da računaju na sebe a ne na okolinu odnosno da ne prepisuju. Nikada ne znate kako neko reaguje i možda neko ko je dobar đak ima veću tremu i neće uraditi dobro zadatak", objasnila je ona.

Lajovićeva dodaje da je za roditelje takođe važno da ne paniče, da ne pojačavaju tenziju koja deca već imaju i da ne pričaju ceo dan samo o maturi, već da ih umire kako bi se ova tri dana lagano pregurala.

Komentarišući slučaj u kojem je roditelj učenika fizički napao nastavnicu u beogradskoj osnovnoj školi zbog dvojke iz biologije, Lajovićeva je rekla da je taj slučaj pokrenuo spiralu nasilja nad prosvetnim radnicima koja se očigledno ne prekida i koja, prema njenim rečima, govori o tome koliko je sistem vrednosti urušen.

Osim što propisi moraju da postoje, ona je napomenula da je veoma važno da se ti propisi poštuju dosledno, efektivno, bez izuzetka, odnosno da procedura nakon što neko uradi nešto neprimereno ne traje dugo.

"Znamo da je princip da mera u odnosu na neko ponašanje mora da usledi brzo posle tog ponašanja da bi imala nekakav efekat. Ovo mi je kao neki pokazatelj koliko smo urušili sistem vrednosti kada se ovako nešto desilo što je za svaku osudu", poručila je ona.

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja počeo je danas polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, drugog dana ispita, u sredu 19. juna učenici će polagati test iz matematike, a dan kasnije test iz predmeta po izboru.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs) imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula.

Upis u srednje škole i ove godine će moći da se obavi elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()