Deca u lovu nisu retkost u Srbiji: Nakon nesreće u Pirotu, hoće li se kaznjavanje pooštriti?

Ranjavanje deteta u Pirotu jeste izolovan slučaj, ali, po komentarima na društvenim mrežama, reklo bi se da nije retkost da deca idu sa starijima u lov.

Autor: Zvonko Ninkov
11.01.2023. 10:21
  • Podeli:

Trinaestogodišnji dečak iz Pirota, koji je ranjen u lovu, prevezen je na dalje lečenje u Klinički centar Srbije. Njegovo stanje jeste stabilno, ali je zbog specifičnosti povreda, a i nedostatka lekara određenih specijalnosti, odlučeno da se on prebaci u Beograd.

A kako se uopšte desilo da se maloletnik nađe ispred pušaka, ko je napravio propust i, najzad, da li je uopšte deci mesto u lovu - to je i dalje predmet burnih rasprava.

To što je otac povređenog dečaka lovac i što je pošao sa njim, trebalo je, valjda, da bude neka garancija. Međutim, dete nije smelo da ide u lov, kažu u Lovačkom savezu, ni po etici, ni po propisima. A zakon je jasan.

„Lica koja ispunjavaju uslove za dobijanje lovne karte i imaju lovnu kartu i poseduju obrazovanje za bezbedno držanje i rukovanje oružjem, mogu učestvovati u lovu, uz strogo poštovanje pravilnika o bezbednom izvršenju lova“, objašnjava predsednik Lovačkog saveza Srbije Bratislav Ćirković.

U konkretnom slučaju odgovornost za ranjavanje deteta snose: onaj ko ga je ustrelio, otac koji ga je poveo, kao i grupovođa koji nije smeo da dozvoli da dete bude tu. No, to nije jedino što je prekršeno u Pirotu.

„Da je lovljena divljač za koju lovci nisu imali dozvolu, da je korišćena municija zabranjena za ovakvu vrstu lova i to da je ostavljeno dete bez roditeljskog staranja“, objašnjava Ćirković.

Ranjavanje deteta u Pirotu jeste izolovan slučaj, ali, po komentarima na društvenim mrežama, reklo bi se da nije retkost da deca idu sa starijima u lov. A i u slučaju odraslih procedura za nabavku lovačkog naoružanja nije jednostavna.

„Prvo, vi morate da polažete lovački ispit. Nakon toga morate da položite ispit koji se tiče poznavanja i rukovanja vatrenim oružjem. Nakon toga, prolazite kroz vrstu bezbednosnih provera i tada vam nadležni organ MUP-a izdaje dozvolu za nabavku oružja“, navodi advokat Ivan Simić.

Posle nesrećnog slučaju u Pirotu, u Lovačkom savezu kažu da bi trebalo da se poradi na pooštravanju kaznene politike prema nesavesnim pojedincima, ali i da se češće proverava status lovca kod njihovih članova. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()