"Dečak oluja" traži svoju Meri Popins: Vukanu treba pomoć i pratilac kroz avanturu zvanu - boravak u vrtiću

Prognoze po rođenju nisu obećavale, ali Vukanovi roditelji su prevrnuli ceo svet da Vukan danas bude gde jeste...

Autor: Web UNA Srbija
05.07.2024. 14:19
  • Podeli:

Vukan Vidojević (4) je "Dečak oluja", kako su ga nazvali njegovi roditelji. Rođen sa sindromom toliko retkim, da je jedini ovakav slučaj u Srbiji. 

Njegova dijagnoza je nebalansirani hromozomski rearanžman - sindrom distalne trizomije. Zabeleženo je samo 40 ovakvih slučajeva u celom svetu.

Prognoze po rođenju nisu obećavale, ali Vukanovi roditelji su prevrnuli ceo svet da Vukan danas bude gde jeste. Sada je došlo vreme da on krene u vrtić. Ali je Vukiju za ovaj životni izazov potrebna i obavezna pratnja, pa smo svi tu da probamo zajedničkim snagama da pronađemo Vukanovu "Meri Popins". U gostima nam je u emisiji "Popodne" bila Vukanova mama Marija Vidojević.

Posle sastanka u vrtiću sa direktorkom, psihologom kao i preventivnom medicinskom sestrom, utvrđeno je da je došlo vreme da Vukan od septembra krene u napredniju grupu.

"Vukan je ponovio jaslenu grupu, jer je još uvek puzao nije hodao, zbog bolesti i stanja koje ima. Mi smo morali da ponovimo još jednu godinu u jaslenoj grupi. Imali smo lep sastanak sa direktorom i psihologom. U vrtiću Vukana podržavaju i moram da im se zahvalim, to je jedna divna grupa, medicinske i preventivne sestre i psiholog. Vreme je da Vukan krene u odraslu grupu, sa svojim drugarima, kako bi mogao što više da nauči. Nama je problem što je Vukan 240. na listi čekanja i to prouzrokuje da on nema svog pratioca i mi moramo sami da ga nađemo i platimo i da nađemo Vukanu, njegovu Meri Popins", kaže Marija Vidojević, mama četvorgodišnjeg dečaka Vukana.  

Foto: UNA

Ko sve može da konkuriše za ovaj posao?

"Svako ko je iole pokretan, ko može da isprati ovu oluju od deteta, jer više ne staje ni sekund, od kad je osetio noge posle četiri godine. Ne mora da leti kao Meri Popins. Ali Vukan je nepredvidiv u svojim pokretima, u svom kretanju, pada gde god stigne. Ne zna da preskače prepreke, ne zna da se snalazi u prostoru, ima velike šanse da se povredi. A Meri Popins je imala te čuvene stvarčice u svojoj torbi, a naša Meri Popis bi nosila pelene, flašice i tako neke Vukanove potrepštine", objašnjava Marija, Vukanova mama. 

Marija ima jednu želju za Vukanovu budućnost. 

Foto: UNA

"Da poživi što duže definitivno. Verujem da će uz prave ljude moći mnogo toga da učini, jer će mu biti potrebno malo pomoći, jer sada već kreće u mnogo bolji razvoj. I definitvno mi je najveća želja da poživi što duže, da ostane sa nama. A i mi da poživimo što duže da možemo sve to da gledamo", kaže Marija. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()