Saveti zlata vredni: Direktorka OŠ Skadarlija objašnjava osmacima kako da prođu kroz malu maturu

Prvi rezultati se očekuju 22. juna u subotu, a posle eventualnih prigovora roditelja, konačni rezultati stižu 25. juna

18.06.2024. 08:39
  • Podeli:
mirjana sloboda, direktorka oš skladarlija - 18 jun 2024 - foto Tanjug Tanjug video-66712b9a598e1.webp Foto: Tanjug/Tanjug video

Polaganjem testa iz maternjeg jezika danas u 9 časova počinje polaganje završnog ispita za učenike osmog razreda na teritoriji Srbije. 

U Osnovnoj školi “Skadarlija” u Beogradu sve je spremno za polaganje završnog ispita, kaže direktorka škole Mirjana Sloboda i ističe da su testovi dostavljeni, zapečaćeni i drže se u sefu, a školu su pregledale nadležne instutucije. Ona je istakla da male maturante savetuju da danas budu opušteni, da ne žure, da pažljivo pročitaju zadatke, bez nervoze.

"Sve je spremno i organizovano za polaganje završnog ispita naših malih maturanata. Testovi su već dostavljeni školi oko sedam sati i nalaze se u sefu. Što se organizacije tiče, i naravno bezbednosti učenika, što nam je najvažnije u ovom trenutku, škola je pregledana od nadležnih institucija, izvršen je 'k-d' (kontra-divezantski) pregled i sve je zaključano”, rekla je za Tanjug Mirjana Sloboda, direktorka OŠ “Skadarlija” .

“Test počinje u 9 časova, učenici prema uputstvu su došli u školu najkasnije do 8 i 15 časova i tada smo počeli sa prozivkom, proveravamo da li svi imaju nalepnice, sliku u đačkoj knjižici i u dogovoru sa odeljenskim starešinama  do pola 9 se smeštaju u prostoriju u kojoj polažu završni ispit”, rekla je Sloboda. 

“U našoj školi 64 osmaka polaže ispit u svečanoj, odnosno fiskulturnoj sali škole, za njih dežura osam nastavnika i jedan supervizor. Dovoljno je prostora, prostorija je provetrena, tu je i osveženje i trudimo se da imaju jednu prijatnu atmosferu za polaganje i kako bi što bolje odgovorili na zadatke”, rekla je Sloboda.

“Učenici danas na polaganju pored sebe nemaju ništa osim đačke knjižice, hemijske olovke, vode i neke čokoladice. Mobilni telefoni se ostavljaju ispred učionice, na nekom stolu, tu takođe dežura osoblje škole”, rekla je Sloboda. 

“Učenici su spremni. Mi smo pre dva meseca imali probni završni ispit, takođe smo tada u skladu sa uputstvom uradili isto ono što ćemo raditi danas, oni su celokupunu proceduru prošli i sve im je poznato”, objasnila je Sloboda. 

“Ono na čemu mi insistriramo je da ih relaksiramo, da danas budu opušteni, da ne žure, da pažljivo pročitaju zadatke, savet je da ostanu puna dva sata koliko traje test, a po pravilniku prvih 45 minuta ne mogu da izađu sa testa i poslednjih 15 minuta. Strpljivo, pažljivo, lagano i bez nervoze”, rekla je Sloboda. 

“Prvi rezultati se očekuju 22. juna u subotu, to je već dan kada roditelji mogu da podnesu prigovore putem portala Moja srednja škola, a konačni rezultati stižu 25. juna”, rekla je Sloboda. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()