Doneta revolucionarna presuda u Srbiji: Ani će biti vraćeni zamrznuti embrioni pokojnog supruga

Ani Mladenović Marković odlukom Višeg suda biće vraćeni zamrznuti embrioni pokojnog supruga koji je umro od posledica korona virusa

15.03.2024. 13:35
  • Podeli:
Ani Mladenović Marković 3-65f44016e365e.webp Foto: UNA

Borba Ane Mladenović Marković trajala je tri godine, a kako će ova  presuda uticati na ostale iste sudske postupke, otkrili su prof. dr Dejan Filimonović, ginekolog, Aco Manojlović, advokat, i Tijana Prizrenac, koja i dalje vodi bitku da dobije embrione pokojnog supruga.

"Čitav postupak je izgledao mučno. Ja uvek volim da kažem da je sama činjenica da takav zakon postoji, odlična stvar. Suština je u tome da Ministarstvo i Centar za biomedicinu su bili izričiti da moja klijentkinja nema pravo na te embrione, iz tog razloga smo bili prinuđeni da podnesemo tužbu", započeo je Manojlović.

Sada je potrebno dogovoriti se oko preuzimanja embriona čija procedura je jako specifična.

"Ako pravilno zamrznete i čuvate embrion, tehnologija je jako jednostavna. Mi polazimo od toga da je jako mala verovatnoća da žena ostane trudna od 40. do 45. godine, to nauka kaže. Broj jajnih ćelija je jako mali, ali žena je potpuno sposobna da rodi i sa 50, danas možemo i iz menopauze da vratimo ženu, ali što je žena starija, to je komplikovanije", rekao je dr Filimonović.

Foto: UNA

Tijana Prizrenac je od decembra u sporu, njen postupak je na početku. Ona je zamrzla deset embriona 2019. godine.

"Anina presuda je vetar u leđa. Ne znam kakva će biti moja presuda jer ja ne tražim premeštaj, ja želim da iskoristim embrione u Srbiji, da moja klinika završi postupak sa mnom do kraja", istakla je Tijana.

Njen suprug je preminuo od leukemije, kao posledice lečenja tumora testisa, on je preminuo na samom kraju procesa, delilo ih je samo tri dana od embriotransfera.

"Došla sam do brojke od 30 žena koje su u istoj situaciji, kontaktirale su me i žene iz Republike Srpske. Ja od 2016. zamišljam da imam potomstvo sa pokojnim suprugom i sada je moja želja još jača", zaključila je Tijana, prenosi Prva.

@unatelevizija

Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je da Ana Mladenović Marković ne može da koristi svoje embrione, nakon što joj je suprug preminuo. Anina borba traje već 2 godine, a evo šta ona ima da kaže povodom toga što joj se spori vlasništvo nad sopstvenim telom u ime zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji 🧬

♬ original sound - UNA TELEVIZIJA
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()