Društvene mreže: Koliko je skrolovanje stranica opasno i da li mu ima kraja?

Svaka vest koju pogledamo vodi nas ka novoj, na svaki video koji pogledamo nadovezuje se sledeći

Autor: Jana Jakšić
16.05.2023. 19:12
  • Podeli:

Koliko puta ste uhvatili sami sebe da ste se bukvalno izgubili na internetu i da ste proveli sate i sate gledajući u telefon, a da na kraju ne znate ni šta ste sve videli ni šta čuli? 

Koliko je skrolovanje stranica opasno i ima li mu kraja?

Opsesija sadržajem na našim telefonima ranije je bila karakteristična samo za mlade, međutim poslednjih godina epidemija zavisnosti od telefona proširila se na sve generacije - gotovo od beba pa do najstarijih.

"Sadržaj koji se plasira je adiktivan i iza svake platforme postoji veštačka inteligencija koji nas indeksira, odnosno razume ko smo mi i šta nas zanima i na osnovu toga traži idealan sadržaj koji ti hoćeš da pogledaš", kaže direktor marketing agencije "Vasić Media" Petar Vasić.

Svaka vest koju pogledamo vodi nas ka novoj, na svaki video koji pogledamo nadovezuje se sledeći i upadamo u začarani krug iz koga teško izlazimo.

"Svaki klip ti na kraju ispusti malo dopamina i ti se polako navučeš na taj dopamin jer znaš da sledeći put kad odgledaš klip opet ćeš da doživiš to zadovoljstvo", kaže Vasić i dodaje: 

"Recimo 2013. godine se proizvelo toliko materijala koliko je do tada cela civilizacija proizvela i to se samo ubrzalo, tako da sada imamo apsolutno materijala da do kraja zivota svi gledamo to. Ne do kraja jednog života, nego ko zna koliko."

Koliko je zavisnost od društvenih mreža uzela maha, govori i činjenica da je u svetu otvoreno nekoliko klinika za odvikavanje od istih. Iako nije uvek lako da se odvojimo od ekrana sebi moramo da postavimo ograničenja.

Skrolovanjem internet stranica gubimo pojam o vremenu. U mozgu nemamo stop dugme koje bismo jednostavno pritisnuli i izašli iz začaranog kruga. 

Kako nam život ne bi prošao u virtuelnom svetu, moramo sami sebi da postavimo neka ograničenja, jer dok mi gledamo u telefon život prolazi pored nas.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()