'Granit 2023': Prikaz sposobnosti Vojske Srbije održan na batajničkom aerodromu

Prisutni su mogli da vide defile više od 5.000 pripadnika Vojske Srbije, više od 2.300 sredstava naoružana i vojne opreme, kao i više od 60 borbenih letelica

Autor: Web UNA Srbija
22.04.2023. 11:33
  • Podeli:

Povodom Dana Vojske Srbije 23. aprila, na vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, održane je prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Granit 2023". Taj dan se obeležava u znak sećanja na 1815. godinu i podizanje Drugog srpskog ustanka, koji predstavlja prekretnicu u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Pripadnici Vojske Srbije uspešno su izveli prikaz borbenih sredstava koje poseduju Vojska Srbije (VS) i Ministarstvo odbrane (MO) "Granit 2023".

Događaju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban, članovi Vlade Srbije, predstavnici najvišeg vojno rukovodstvo, kao i predstavnici verskih zajednica.

Pred početka prikaza, intonirana je državna himna, a pripadnici Garde VS predali su raport predsedniku.

 U prikazu je bilo angažovano više od 5.000 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, više od 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme, kao i više od 60 vazduhoplova.

Prikaz je počeo padobranskim skokom pripadnika 63. padobranske brigade koje su iskakali iz helikoptera H145  sa zastavama Srbije i Vojske Srbije. Zatim je usledio skok pripadnika 72. brigade za specijalne operecije iz helikoptera Mi-8 i iz helikoptera Mi17 sa "fast-roupom" i repelinom.

Potom je usledila demostracija rešavanja talačke situacija, koju je prikazao odred vojne policije Kobre, prikazavši savlađivanje terorista i oslobađa taoce, a zatim i izvlačenje specijalnih jedinica helikopterima Mi-35.

Usledio je nalet vazduhoplovnog ešalona aviona Ratnog vazduhplovstva VS. Prvo su poletali Supergalebovi G-4 koji služe za obuku mladih pilota, zatim bombarderi Orao J22 opremljeni raketama vazduh-zemlja.

Orao J22 je prvi avion domaće proizvodnje koje je leteo brže od zvuka. Na njemu je izvršena modernizacija, razvijena je nova avionika, nišanski uređaji, interfejsi za postojeće i nove senzore, a "nos" aviona dobio drugačiji izgled, pošto je u njega smeštena termovizijska kamera.

Zatim su poletali lovci MIG-29, čiju je moderniczaciju izvršio Vojno-tehnički institut i Teleoptik Žiroskop. MIG-29 dobio je novu avioniku, novi nišanski sistem, navigacionim sistem. Iznad aerodroma u Batajnici potom je usledio nalet lovačko-bombardeske avijacije uz pomoć pešadije, u kome su učestvovali avioni Orao J22 i G4.

Prikazani su modernizovani protivazdušni sistemi Kub koji je modernizovan ugradnjom termovizijske kamere, zatim modernizovana Igla, kod koje je znatno skraćeno vreme uočavanja ciljeva i omogućeno gađanje noću.

Najsaveremnije naoružanje i vojna oprema 

Usledio je zajednički defile 63. padobranske brigade, 72 brigade za specijalne operecije, pripadnici Kobri, Vojne policije i to je jedna od retkih prilika kada su sve specijalne jedinice VS bile na jednom mestu.

Prikaz je završen naletom vazduplovnog ešalona, u kojem su učestvovala dva odeljenja lovačko-presretačkog aviona MIG-29, dva odeljenja aviona Orao J22, Supergaleb G4 koji služe za obuku mladih pilota, zatim avioni Utva 75 domaće proizvodnje.

Zatim je usledio nalet borbenih helikoptera Mi-8 koje je srednji transportni helikopter, H145 koje je laki višenamenski transportni helikopter,  Mi35  namenjen uništavanju protivoklopne tehnike, a nalet je završen naletom dva MiG-29.

Vučić: Srpska Nora pouzdan artiljerijski sistem

Za srpsku samohodnu haubicu Nora znaju svi u Evropi, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić, dodajući da je to fantastičan artiljerijski sistem, koji je pouzdan i relativno jeftin.

"Nora je pouzdano oružje koje razara sve na 40 kilometara. Mi ćemo da širimo domet na 70-75 kilometara. Ogromne kratere pravi, a greška je do 50 kilometara. Što zapravo znači da pogađa cilj", istakao je on.

U defileu su učestvovali i pripadnici specijalnih jedinica VS, a prikazana je najsaveremnija oprema kojom su opremeljene jedinice VS, kao i deo sredstava iz razvoja preduzeća domaće odbrambene industrije.

Osim borbenih aviona, u letačkom delu programa prikazani su i helikopteri "Mi-35", "H-145M" i "Mi-17". Takođe, pokazani su i protivvazduhoplovni raketni sistemi "FK-3" i "Pancir", protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS, protivoklopni raketni sistemi "Kornet", borbena oklopna vozila "Miloš", "Lazar-3" i "Hamer", samohodna top-haubica 155mm NORA, samohodni višecevni lanser raketa "Oganj", kao i savremena optoelektronska sredstva.

Kapije vojnog aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" otvorene su za sve građane od devet do 15 časova. Ulazak je omogućen iz tri pravca: glavni ulaz na vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović", ulaz u Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović", kao i ulaz na aerodrom iz pravca Nove Pazove.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()