Ima li razloga za brigu zbog vode koju piju Novosađani: Oglasio se i gradonačelnik Đurić

Citirani su zaključci oba izveštaja i naglašeno da je istina o ispravnosti vode samo ono što u njima piše

13.09.2024. 14:51
  • Podeli:
česma shutterstock-6696a70aecf1d.webp Foto: Shutterstock

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izjavio je danas da je voda iz gradskog vodovoda kontinuirano dobra i bezbedna za upotrebu i da to jasno i nedvosmisleno pokazuju izveštaji nadležnog instituta za avgust i septembar. 

"Izveštaji jasno i nedvosmisleno pokazuju da je voda iz gradskog vodovoda kontinuirano dobra i bezbedna za upotrebu. Prvi izveštaj se odnosi na kvalitet vode u avgustu, kada su pojedine političke partije, krajnje neodgovorno, tvrdile da voda nije zdravstveno ispravna", rekao je Đurić.

O ispravnosti vode su u gradskoj kući u Novom Sadu danas, uz Đurića, govorili v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Milena Tabaković i načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju tog Instituta prof. dr Sanja Bijelović, koja je predstavila izveštaje o ispravnosti i kvalitetu vode za avgust i septembar ove godine. 

U izveštajima stoji da Novosađani kontinuirano piju zdravstveno ispravnu vodu. 

Gradonačelnik Đurić je citirao zaključke oba izveštaja i naglasio da je istina o ispravnosti vode samo ono što u njima piše, a da je sve ono o čemu je javnost slušala ili će slušati od drugih, nerelevantnih subjekata, čista manipulacija i ubiranje političkih poena.

"Pojedine političke partije su krajnje neodgovorno tvrdile da voda nije zdravstveno ispravna. Suprotno njihovim navodima, u zaključku izveštaja Instituta utvrđeno da u prečišćenoj vodi iz gradskog vodovoda nema pretnji po zdravlje ljudi. I u izveštaju koji se odnosi na deo septembra stoji da je voda apsolutno ispravna. Dakle, voda je kontinuirano ispravna, a mi ćemo nastaviti da unapređujemo sistem vodosnabdevanja, kako bismo obezbedili dovoljne količine ispravne vode za piće za sve Novosađane", rekao je Đurić.

Tabaković je rekla da je rad instituta potpuno javan i transparentan, a da ta institucija redovno obaveštava javnost, kako putem zvaničnog sajta i medija, tako i putem dostavljanja izveštaja korisnicima.

"Institut je odgovorna institucija, koja posluje u skladu sa zakonom, u interesu građana Novog Sada i Vojvodine. Odgovor Instituta koji je toliko pominjan u medijima i označen kao „tajna“ nije protumačen na adekvatan niti korektan način. Institut je tada precizirao da je korisnik ispitivanja jedini vlasnik podataka, i u tom smislu smo tražioca informacije uputili na Gradsku upravu za komunalne poslove. Tvrdnje da smo želeli nešto da sakrijemo predstavljaju čistu politizaciju i zamenu teza", rekla je Tabaković.

Bijelović je istakla da oni uzorci koje sami donesu korisnici u institut, bez stručnog uzorkovanja, nisu relevantni, odnosno da se ne priznaju kao validan dokument.

"U oba izveštaja koji su rađeni prema zakonskoj regulativi i po međunarodno priznatoj metologiji, kako za avgust, tako i za septembar, dokazano je da je voda zdravstveno ispravna i to analizom više od 50 mikrobioloških, fizičkih i hemijskih parametara", precizirala je Bjelović.

Izveštaji se mogu naći na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()