Kako će funkcionisati srpski Amber alert: Otkriven datum početka rada 'Pronađi me'

Sistem Pronađi me počeće da radi 1. novembra

01.09.2023. 21:11
  • Podeli:
Dete_zlostavljanje_nasilje_deca_pedofilija_Foto Pixabay.jpg Foto: Pixabay

Član Radne grupe za bezbednost dece na internetu Igor Jurić najavio je da će se zahvaljujući Ministarstvu informisanja i telekomunikacija krenuti u projekat edukacije dece kako da prepoznaju da li su žrtve na internetu. Jurić je rekao da je u planu izmena Krivičnog zakonika kao i da će sistem "Pronađi me" zaživeti od 1. novembra ove godine.

Zabrana mobilnih telefona - od škole do škole

Radna grupa za bezbednost dece koja je formirana nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" predala je Vladi Srbije i Savetu za borbu protiv vršnjačkog nasilja predlog i rešenja koja bi mogla da poboljšaju bezbednost dece na internetu.

Član radne grupe Igor Jurić kaže za Tanjug da je Radna grupa već završila svoj rad i da je na Vladi Srbije dalja odluka da li će predložene mere prihvatiti u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, ono što je zahtevano od radne grupe, odnosno ono na čemu se radilo, tiče se pitanja - da li je moguće zabraniti pristup 'dark netu'?

"Osim što je to tehnički nemoguće zabraniti, mi smo kao država potpisnici Konvencije o zaštiti ljudskih prava, a ukidanjem takvog sadržaja građanima bi to ljudsko pravo bilo ukinuto", objasnio je Jurić.

Kada je reč o korišćenju mobilnih telefona u školama, predlog je da će se ići autonomno od škole do škole sa takvom odlukom, a Jurić kaže da je rasprava o toj temi bila duga budući da su svesni situacije da većina roditelja nije za meru ukidanja mobilnih telefona u školama.

"Korišćenje mobilnog telefona tokom nastave bez odobrenja nastavničkog kadra je zabranjeno", ističe Jurić i dodaje da je preporuka da se mobilni telefoni, kada se dolazi u školu, odlažu i ostave u učeničkim ormarićima, ali da još uvek nema konačnog rešenja tog pitanja.

Dodao je da su i sajber nasilje i vršnjačko nasilje takođe jedan globalan i veliki problem koji nije zaobišao ni Srbiju.

Dodao je da je jedna od mera i promena Krivičnog zakonika, a odnosi se na to da jedno od krivičnih dela bude podstrekivanje i ohrabrivanje slučajeva za koje se može izreći doživotna kazna.

"Ukoliko neko pozitivno govori o ubistvu ili silovanju za šta se može izreći maksimalna kazna, on može biti krivično gonjen. Jedna od izmena Krivičnog zakonika biće i krivično delo gde će se krivično goniti osoba koja svesno pristupa materijalima i savetima za vršenje krivičnog dela ili koja savetuje i posreduje nekoj drugoj osobi", rekao je Jurić.

Sistem "Pronađi me" od 1. novembra

Kada je reč o sistemu "Amber alert", Jurić ističe da će taj sistem zaživeti do 1. novembra, a odluku o njegovom nazivu "Pronađi me" donela je Radna grupa.

Govoreći o prvoj fazi, informaciju o nestalom detetu će dobijati svi oni koji gledaju i prate medije, rekao je on i naveo da će televizijski programi biti prekinuti nakon pokretanja sistema, a mobilni operateri će posalti poruku da je dete nestalo.

Aerodrom u Beogradu će na bilbordima prikazati sliku nestalog deteta kao i sve autobuske i železničke stanice.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()