Kako izaći iz kruga porodičnog nasilja: Zaposlenje za žrtve kao prva i najveća šansa

Program zapošljavanja žrtava nasilja baziran na Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici

18.11.2022. 19:47
  • Podeli:
nasilje_pixabay-1665648209619.webp Foto: Pixabay

Žene koje trpe porodično nasilje često su u nezavidnoj finansijskoj situaciji koja ih prisilno ostavlja u bračnom ili partnerskom odnosu iz koga nemaju sredstava da izađu.

Zato je zapošljavanje žrtava porodičnog nasilja ključno da bi žrtve izašle iz kruga nasilja, kaže koordinatorka za rodno zanosnvano nasilje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Gorjana Mirčić Čaluković.

Program zapošljavanja predviđen je Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici i dobro se primenjuje, kaže Mirčić Čaluković, i dodaje da je ovaj zakon stupio na snagu pre pet godina.

"Postoje različiti oblici nasilja među kojima je i ekonomsko, koje podrazumeva različite vidove onemogućavanja ženama da rade, a njihove plate mogu biti oduzimane od strane onih koji nasilje vrše, pa one nemaju slobodu da samostalno upravljaju sredstvima koje su zaradile", rekla je Čaluković ističući da je upravo tu prostor da se ženama pomogne i da se one ekonomski osnaže kako bi izašle iz nasilnog kruga.

Koordinatorka pojašnjava i da je program zapošljavanja žrtava nasilja baziran na Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici u okviru grupe za koordinaciju koju čine policijski službenik, radnik Centra za socijalni rad i zamenik javnog tužioca, kao i da po potrebi u rad grupe može biti uklujučena i Nacionalna služba za zapošljavanje.

"U Nacionalnoj službi za zapošljavanje postoji niz propisa i olakšica koje se odnose na zapošljavanje žrtava nasilja u porodici", istakla je koordinatorka dodajući da je ova mera predviđena svim propisima Srbije i ne traži nikakva dodatna ulaganja, već je potpuno besplatna.

Koordinatorka je iznela podatak i da su 304 osobe do sada prošle kroz ovaj program, a da se njih 14 zaposlilo do ove godine. Procedura zapošljavanja se odvija preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a radnici Centra za socijalni rad pomažu žrtvama da izaberu posao sa liste dostupnih poslova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()