Kako popuniti listu želja za upis u srednju školu

Lista želja će biti popunjavana 29. i 30. što elektronski, što neposredno

26.06.2023. 14:17
  • Podeli:
učenici škola matura ispit profimedia-648abbd345279.webp Foto: Profimedia

Đaci osmog razreda završili su polaganje male mature i proteklog vikenda izašli su preliminarni rezultati sa osvojenim bodovima. Rešavali su zadatke iz srpskog, matematike i prvi put test iz izabranog predmeta. Pred nama je period žalbi, a potom sledi objavljivanje konačnih rezultata, popunjavanje liste želja i na kraju upis u srednju školu. 

Prigovori u subotu i nedelju

Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za osnovno obrazovanje kaže za RTS da je na završni ispit ova tri dana prosečno je izašlo 64.100 učenika, ili 99,7 odsto osmaka i 1.137 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Milan Pašić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a izjavio da su ponosni na činjenicu da su sva tri dana završnog ispita protekla po planu i u najboljem redu i da je tome doprinela profesionalnost i efikasnost svih učesnika u celokupnom procesu, kao i izvrsna komunikacija i saradnja.

Ove godine je, dodaje, povećan broj skening centara, na 33.

Prigovori su bili mogući odmah u subotu i u nedelju, a danas za sve one koji to nisu uradili mogu da odu do svoje škole, sa đačkim starešinama da pogledaju testove i ukoliko ima osnova da upute prigovor.

Lista želja

Dodaje da liste opredeljenja za nastavak školovanja ili takozvane liste želja, mogu da se popune elektronski i u školi. I oba načina su zakonski osnovana.

“Lista želja će biti popunjavana 29. i 30. što elektronski, što neposredno. I ono što se u prethodnim godinama pokazalo kao praksa maksimum 20 lista želja može da bude popunjeno. Mi preporučujemo svakako da se svih 20 popuni. Ono što škole ne smeju da traže od roditelja da se popuni svih 20 lista želja, ali uvek je dobra preporuka, jer škola ima iskustva i roditeljima ukazuje koji su to smerovi, profili, odnosno koliko bodova deca imaju. Znači naš savjet je da tih prvih, da kažemo pet želja, i uvijek kada slažu liste želja, da uvijek stavljaju škole sa većim brojem bodova. Znači prvih pet želja da bude ono da im fali na primer do pet bodova, deset da su tu, bod ili dva, i pet da sigurno imaju bodove. To je nekakva preporuka“, napominje Pašić.

Savetuje da ipak navedu u prvom delu liste ono što zaista žele.

Prethodnih godina se pokazalo kao da su najviše zainteresovani za gimnazije, i to prirodnog, načnog smera, društvenog smera, opšteg tipa i u pojedinim gradovima za medicinske škole.

“Trećeg jula će biti definitivno gde su raspoređeni, nakon toga sledi upis, postoji drugi upisni krug, i to je odmah posle 4. i 5. jula, a za one koji nisu u junu izašli ne moraju da brinu, a za njih predviđen je avgustovski ispitni rok", zaključi oje Pašić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()