Kako Srbija dočekuje Međunarodni dan starijih osoba?

"Svaki peti građanin je stariji od 65 godina i u riziku je od siromaštva, prosečna penzija za avgust 2022. godine je 30.952 dinara, ispod 15.000 dinara prima 300.000 penzionera, dok 160.000 starijih od 65 godina nema pravo na penziju"

01.10.2022. 17:51
  • Podeli:
starica_pixabay-1664639275064.webp Foto: Pixabay

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić posetila je penzionerski Кlub "Radana Pupić" u Beogradu i poručila najstarijima da je "Srbija uvek tu uz njih, jer zna, ceni i pamti sve ono što su oni uradili za državu i njen narod".

"Danas je dan kada još jednom treba da se podsetimo koliko ste nam važni, a Srbiji ste važni svakoga dana. Vi ste naš temelj, naš oslonac, vi nam pokazujete kako treba da se ponašamo, da budemo odgovorni, vi ste naši uzori i vaša iskustva su za nas neporocenjiva“, navela je Кisić.

Ministarka Кisić je istakla da Republika Srbija na mnogo načina pokazuje da misli na najstarije građane i čini sve da poboljša njihov kvalitet života i finansijski položaj.

Кisić je navela da će penzije u novembru biti povećane za devet odsto, kao i da se od početka sledeće godine očekuje povećanje od 12 odsto, navedeno je u saopštenju.

Krkobabić: Hitno uvesti socijalno-garantovane penzije od 100 evra

Predsednik PUPS – solidarnost i pravda, Milan Krkobabić izjavio je da socijalno-garantovana penzija, koja kako rekao, neće biti manja od 100 evra, treba da bude imperativ nove socijalne politike.

U pisanoj izjavi povodom Međunarodnog dana starijih osoba, Krkobabić je naveo da je socijalno-garantovana penzija vid socijalnog davanja namenjen osobama starijim od 65 godina koje nemaju navršenih 15 godina staža da bi ostvarili pravo na penziju, nisu korisnici socijalne pomoći i nemaju imovinu niti bilo koji drugi vid prihoda.

"Predloženi iznos ne manji od 100 evra, približan onom koji se isplaćuje u zemljama u okruženju, bez sumnje će im biti od pomoći ali će im pre svega, vratiti neophodno lično dostojanstvo“, ocenio je Krkobabić a preneo PUPS – solidarnost i pravda.

Dveri: Da li da kupe lek ili hranu?

Članica Foruma penzionera Srpskog pokreta Dveri Radmila Živković izjavila je povodom Međunarodnog dana starih lica da stari ljudi u Srbiji žive u takvim uslovima da su često suočeni sa dilemom da li da kupe hranu ili lekove.

"Svaki peti građanin je stariji od 65 godina i u riziku je od siromaštva, prosečna penzija za avgust 2022. godine je 30.952 dinara, ispod 15.000 dinara prima 300.000 penzionera, dok 160.000 starijih od 65 godina nema pravo na penziju. Uz to minimalna potrošačka korpa iznosi 42.400 dinara“, navela je ona.

Živković je dodala da u Srbiji vladaju stereotipi i predrasude da su starija lica trošak društva, nesposobni za rad, fizički i mentalno spori, jednom rečju – nepoželjni.

"Кakav je položaj starih u Srbiji, najbolje se vidi iz toga što je ova vlast četiri godine otimala penzije radi ‘finansijske konsolidacije države’. Opljačkala je najsiromašnije, a da nikada nije pomenula da ih obešteti“, navela je članica Dveri.

DS: Hitna prvo pita za godine pa odlučuje da li da dođe

Odbor Demokratske stranke za rad, zapošljavanje boračku i socijalnu zaštitu upozorio je povodom Međunarodnog dana starih osoba i upozorio da je decenija vlasti Srpske napredne stranke najviše koštala upravo najstarije građane.

Dodali su da je jedna od prvih mera koje je 2012. donela ova vlast, bilo ukidanje usklađivanja penzija.

"Kada se tome dodaju ‘trajno umanjenje penzija’ i bezočno otimanje zarađenog po osnovu ‘privremenog umanjenja penzija’ dolazi se do procene da je od najstarijih oteto nekoliko milijardi evra“, naveo je DS.

Demokrate tvrde da je u Srbiji, u kojoj hitna pomoć pita za godine pacijenta pre nego što odluči da li će doći na poziv, statistika možda i najbolji indikator nebrige.

"U našoj zemlji, gde prosečna starost stanovništva dramatično raste, broj korisnika starosnih penzija od početka pandemije 2020. smanjen je za gotovo 60.000! Uzevši u obzir kakav vazduh dišemo, kakvu vodu pijemo, kakvu hranu konzumiramo, koliko i u kakvim uslovima radimo, te ko se stara o zdravstvenoj zaštiti građana ovo je sasvim očekivano“, kaže se u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()