Lečenje na odloženo: Zakazati termin u srpskom zdravstvu za mnoge nedočekan san

Čini se da u borbi zvanoj "dobiti termin i prevazići listu čekanja" pobeđuju samo oni koji imaju vezu, ili pak novca da se leče u privatnom zdrastvu.

Autor: Milijana Mićunović
06.12.2022. 19:32
  • Podeli:

Pokušajte da pozovete da zakažete pregled za mamografiju u državnom zdravstvu. Koji će odgovor biti?

Najverovatnije, "prvi slobodan termin je za godinu dana". 

Pokušajte da zakažete biopsiju veće izrasline na štitnoj žlezdi. Kada ćete dobiti termin? 

Ako danas pozovete, verovatno tek u martu. Čini se da u borbi zvanoj "dobiti termin i prevazići listu čekanja" pobeđuju samo oni koji imaju vezu, ili pak novca da se leče u privatnom zdrastvu.

"Ne možete da zamislite kakav je to osećaj kada ujutru kada se probudite, prvo što uradite uzmete telefon i zovete sve moguće brojeve telefona u imeniku koje imate, a koji mogu da vam daju neki odgovor ili rešenje."

Ti brojevi bili su jedina šansa za našu sagovornicu čijeg oca su nekoliko meseci od alergije lečili u unutrašnjosti, da bi tek u Beogradu ustanovili pravi problem - tumor pluća, uznapredovala faza. 

Ipak, do prestonice je stigao samo iz jednog razloga...

"Dijagnostici i lečenju se pristupilo odmah, ali samo i isključivo iz tog razloga, jer sam ja imala koga da pozovem. Bojim se da ljudi koji nemaju koga da pozovu ostanu na kraju da umru, ili kod kuće ili u bolnicama u kojima se leče u unutrašnjosti."

Bez nekoga da pozove, bez veze koja će joj omogućiti da dobije termin, bez prilike da se operiše, godinama je bila još jedna sagovornica iz unutrašnjosti.

„U maju 2012. godine dijagnostikovan mi je maligni melanom horioidee. Tada započinje borba. Kako to biva uputili su me za Beograd. Poslednji zakazani pregled za konzilijum u Beogradu bio 2017. godine. Od tada, počinje zakazivanje digitalno i ja ne uspevam da dobijem termin sve do ove godine.“ 

Lekari objašnjenje vide u manjku kadrova, koroni, velikom broju pacijenata koji se iz malih centara šalju u veće. 

Ministarka zdravlja doktorka Danica Grujičić najavila je da će uz podršku Fonda za zdravstveno osiguranje, pripremiti strategije koje će pomoći da što više pacijenata, u što kraćem roku, dođe do neophodnih intervencija i dijagnostičkih procedura.

„Tokom godina, pokušavala sam na sve moguće načine da dobijem samo jedno – priliku da me neko leči. Nisam poznavala nikog ko bi mogao da mi pomogne da lakše i brže ostvarim svoje elementarno pravo. Jednostavno, kada god bih se obraćala, govorili su mi samo jedno – liste za čekanje su predugačke.“

Posle punih deset godina, ona je konačno dobila svoj termin. To je razlog što nije želela pred kamere da se ne bi nekom zamerila. 

Zato ne čudi što je na pitanje "gde se lečite" odgovor mnogih samo jedno:

"Kod privatnika. Iako, imam veze, imam kontakte, poznajem ljude, ja već dugo idem kod privatnika."

"U času kada stupam među članove lekarske profesije svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti. Svoj poziv ću obavljati savesno i dostojanstveno. Najveća briga će mi biti zdravlje mog bolesnika."

Tako glasi Hipokratova zakletva, pa ipak, mi bismo dodali - "najveća briga mi je što nemam termin kada da lečim".

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()