"Mama, sve je u redu, utorak je u sredu": Kako jedna knjiga pomaže ženama u posporođajnoj depresiji?

Institut za mentalno zdravlje održaće edukacije medicinskim radnicima koji rade sa budućim majkama i porodiljama

Autor: Lena Sladojević
11.10.2024. 22:00
  • Podeli:

U prostoru Marsh Open Space u Beogradu održana je promocija knjige "Mama, sve je uredu, utorak je u sredu". Ova knjiga je inicijalni  korak istoimenog projekta realizovan u saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje Palmotićeva. Cilj je da se podigne svest javnosti o postporođajnoj depresiji i pomogne mamama koje prolaze kroz taj oblik depresije.

Knjiga "Mama, sve je u redu, utorak je u sredu" obuhvata 30 priča koje su napisale mame i jednu koju je napisao tata. Idejni tvorci knjige i projekta su Maja Maršićević, Marijana Jordanov i Violeta Sremčević.

„Nama dvema nije bilo dovoljno što smo super drugarice, u nekom trenutku smo postale i kume, zahvaljući njenoj ćerki Vili, tako da nisam samo tetka, pored toga smo radile nekoliko projekata, a ovo želimo da nam bude životni projekat“, kaže jedna od autorki knjige Violeta Sremčević, dok Maja Maršićević dodaje:

„Knjiga je zapravo povod, povod lični moj, koji ima svaka mama kao neispričanu priču, pa smo želele da se te priče ipak čuju kao podrška drugim mamama. Razlog tog povoda je zapravo ceo projekat, koji je i suština cele ove ideje, a to je da ćemo mi zahvaljujući našem izdavaču 'Vulkanu' i brendu 'Pampers' uspeti da deo novca od prodaje knjige usmerimo u jednu važnu stvar, a to je plaćanje akreditacije svih medicinskih radnika, medicinske ustanove u Palmotićevoj“.  

Tako će Institut za mentalno zdravlje održati edukacije medicinskim radnicima koji rade sa budućim majkama i porodiljama.

„Da pomognemo mamama u prvom stresu majčinstva, u tim prvim danima života, koji im donosi veliki stres, kada misle da nisu dovoljno dobre i da ne rade dovoljno dobro taj posao, a sa druge strane briljirale su na polju svoje karijere, postale su doktorke, naučnice, profesorke, direktorke velikih kompanija, a ovamo su kapitulirale pred "zavežljajem od pola metra"“, ističe autorka Marijana Jordanov.

Knjiga je duhoviti vodič istinitih priča o stvarnim iskustvima roditelja o kojima se ređe govori. Među autorkama su i poznate dame – Ivana Zarić, Anja Radonjić (Zoe Kida), Vesna Dedić, Milica Glogovac...

„Jedan malo drugačiji pogled na sve to, moramo malo da napravimo odstupnicu i da shvatimo da će sve proći, sve te teške situacije prošle su, sva deca odrastu, na kraju imamo osmeh na licu, samo da su zdravi i sve je u redu, utorak je u sredu“, kaže tekstopisac i performer Zoe Kida.

„Pre bih rekla da je autorka priče moja ćerka, ja sam je ovde samo interpretirala i drago mi je da sam učestvovala na projektu sa našim pričama. Naše priče su anegdote iz svakodnevnog života, svaki roditelj doživljava mini performanse i predstave svog deteta“, objašnjava novinarka Milica Glogovac.

Postporođajna depresija se javlja nakon porođaja kao odgovor na novonastale životne promene koje donosi rođenje deteta. Karakterišu ga intenzivna osećanja tuge, nemoći i beznadežnosti.

Majke često zbog toga imaju osećaj krivice i stida i baš iz tog razloga su autorke želele da podignu svest o tom problemu knjigom "Mama sve je u redu, utorak je u sredu".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()