Maja Sever za UNU o izveštavanju medija o nestanku Danke Ilić: Kada će se prestati sa jurnjavom za klikove?

Jednostavno hvatanje senzacionalizma klikova i krivo izveštavanje zaista mogu da ugroze sigurnost ili istragu

Autor: Emilija Pešić
30.03.2024. 22:00
  • Podeli:

Način na koji mediji izveštavaju o ovakvim temama najčešće je obojen senzacionalizmom a novinari neretko tragaju za što pikantnijim i neumesnim detaljima koje uopšte nisu u javnom interesu. Predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever za UNU komentariše izveštavanje medija o aktuelnoj potrazi koje opisuje kao - zastrašujuće.

Od lažne vesti da je devojčica nađena, da je živa i zdrava, preko obmane naslovom da je pronađena u Australiji do opsedanja članova porodice - da li je i ko prošao poligraf. Iz Saveta za štampu kažu da je kodekse prekršilo najmanje osamdeset odsto članova Kodeksa novinara Srbije.

"Ne neprofesionalno, nego zastrašujuće! Do koje granice se ide - zbog čega, zbog klikova, zbog publike? Pa zar nije najvažnije da prvo pokušamo osigurati i svi mi da se devojčica nađe jer to je uloga medija, novinara i novinarki - da budu nekakva pomoć, potpora javnom interesu u društvu, a
ne zbog klikova pisati i objavljivati stvari koje samo mogu otežati potragu i ostalom - pa nije to senzacija, ovo je potraga za jednim malenim detetom", kaže predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever.

U borbi za klikove - profesionalnost i dostojanstvo su izgubili, a nemilosrdnost i lešinarenje dotakli dno. Posledice koje ovakvo izveštavanje može da prouzrokuje su nemerljive. 

"Najopasnije je to što zaista može skrenuti na krivi trag, a minuti su u pitanju kada je reč o ovakvoj situaciji. Dakle, jednostavno hvatanje senzacionalizma klikova i krivo izveštavanje zaista mogu da ugroze sigurnost ili istragu o devojčici u ovom slučaju".

To da mediji eksploatišu tuđu nesreću zarad klikova nije novina. Štaviše, nijedna prethodna tragedija nije zaustavila ovaj opasan trend. Da li će ikada biti prekinut?

"Sve dok se ne donese odluka na najvišim razinama, pa sve na nižim razinama da želimo kvaliltetno profesionalno novinarstvo, sve dok novinarstvo svodimo na hvatanje klikova, na hvatanje državnih potpora i podrški da se na taj način razvijaju mediji - e, do tada se ništa neće
promeniti", zaključila je Maja Sever.

Svaki klik ili novi gledalac je nevažan. Onda kada celo društvo odluči da im treba novinarstvo koje služi javnom interesu i javnom dobru - ono će takvo i biti - zaključuje Server. Da mediji ugrožavaju istragu - već danima upozoravaju i iz MUP-a, apelujući da se ne objavljuju neproverene i netačne informacije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()