MUP izdao upozorenje zbog nevremena koje sledi: Upaljeni meteoalarmi i ne gase se - građani oprez

Apeluje se na građane da budu oprezni i da prate najave i instrukcije RHMZ-a i ostalih nadležnih organa.

02.06.2024. 14:37
  • Podeli:
nevreme, kiša, meteoalarm pixabay-665c675873c52.webp Foto: Pixabay

Zbog najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda za pojavu intenzivnih pljuskova i veće količine padavina danas i sutra, koje mogu izazvati bujične poplave, MUP je upozorio gradske i opštinske štabove za vanredne situacije da preduzmu sve preventivne i operativne mere u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama.

Republički hidrometeorološki zavod najavio je narandžasto upozorenje na grmljavinske nepogode sa pljuskovima danas poslepodne i uveče, za područje Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga.

Crveni meteo-alarm, najavljen je sutra za Pomoravski, Podunavski, Braničevski, Borski i Zaječarski upravni okrug, dok se u svim ostalim upravnim okruzima predviđa narandžasti meteoalarm.

Kako se prognozira, sutra će doći do pojave intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za kratko vreme, 20 litara po metru kvadratnom u periodu do tri časa, krupnog grada (prečnika 5 cm) i olujnog vetra u oblasti najjačih oblačnih razvoja.

S obzirom na najavljenu prognozu vremena, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava i poteškoća u urbanim sredinama, saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti, kao i rizik od udara groma, pojave vatre i problema u telekomunikacijama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova napominje da ovakve vremenske pojave mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Apeluje na građane da budu oprezni i da prate najave i instrukcije RHMZ-a i ostalih nadležnih organa.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()