Na oranicama kod sela Nakovo pronađeno više od 800 mrtvih ptica: Veterinarska inspekcija na terenu

Čekaju se rezultati ispitivanja kako bi se utvrdio uzrok uginuća

05.03.2024. 15:01
  • Podeli:
lastavice pixabay ptice-1669129527124.webp Foto: Pixabay

Veterinarski inspektor izašao je na lice mesta uginuća više od 800 ptica u kikindskom selu Nakovo, po službenoj dužnosti po dobijanju obaveštenja 3. marta, a na osnovu naloga tužilaštva uzeti su i uzorci za toksikološka ispitivanja. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svi uzorci su poslati na ispitivanje u Naučni Institut za veterinarstvo Novi Sad i čekaju se rezultati ispitivanja kako bi se utvrdio uzrok uginuća. 

Iz Ministarstva navode da su o svemu obavešteni i Ministarstvo zaštite životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pronašli su više od 800 mrtvih ptica na oranicama kod kikindskog sela Nakovo, a među njima su bila najmanje 434 gačca, lovostajem zaštićene vrste i 373 čavke koje zakon štiti kao zaštićenu vrstu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()