Na skupštinskom odboru usvojen Izveštaj o sanaciji planine Starica: Sednicu obeležile svađe

Predlog da se aktivisti koji se trenutno nalaze u pritvoru, puste na slobodu nije usvojen

11.10.2022. 20:07
  • Podeli:

U Narodnoj skupštini održana je burna sednica u vezi sa stabilizacijom terena na planini Starica, u kojoj su učestvovali članovi Odbora za životnu sredinu, predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine. 

Predstavnici Odbora za životnu sredinu ukazali su na brojne probleme sa kojima se suočavaju meštani Majdanpeka, uzrokovane iskopavanjem kineske kompanije Ziđin.

Na samom kraju sednice predlog da se aktivisti koji se trenutno nalaze u pritvoru, puste na slobodu nije usvojen.

Predstavnici Odbora za životnu sredinu ukazali su na brojne probleme sa kojima se suočavaju meštani Majdanpeka uzrokovani iskopavanjem kineske kompanije Ziđin. 

Kako kažu miniranja su oštetila kuće, tamo je ekološka kriza i brojni oni koji su bolesni upravo zbog zagađenja. Zbog svega toga kada su meštani izašli na ulice zbog brojnih problema, neki od njih su uhapšeni.

Iz ministarstva rudarstva i energetike su uveravali da se intezivno radi na sanaciji i rekultivaciji terena. 

Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta prošle nedelje je organizovao sednicu ovog odbora u Majdanpeku, na kojoj se nisu pojavili predstavnici vlasti.

Iz ministarstva su saglasni da se trenutno radi na sanaciji kosine jednog grebena i da više nisu u planu nova miniranja. Kako tvrde rađeni su brojni inspekcijski nadzori koji nisu uočili nepravilnosti. 

Bez značajnijeg epiloga se završila ova sednica koja je trajala pet sati i na kojoj su izrečene brojne uvrede.

"Posledica svega toga je bunt ljudi. Šta treba da radi čovek kada neko dođe da mu ruši planinu, a pojma nema da je to u planu, reku u kojoj poji stoku, u kome je bunar iz koga pije vodu, neko zatruje? Šta treba da radi bilo ko od nas kada mu neko dođe na vrata i kaže, vidi sad, to nije više tvoj stan, ovo više nije tvoja kuća, tvoja voda, tvoja reka? Ili će da se buni ili će da ćuti", poručuje Ćuta.

Narodni poslanik Milimir Vujadinović ocenio je da su predstavnici opocije na današnjoj sednici tog parlamentarnog tela pokazali da ih ne interesuju životna sredina i stvarni problemi građana.

"Opozicija nije dala ni jedan predlog u pravcu poboljšanja životne sredine i života građana. Njihova namera je bila da iskoriste političke instrumente da se Odbor izjasni o tome da oni koji su osumnjičeni za teška krivična dela u Majdampeku budu pušteni iz pritvora, što nije usvojeno", kazao je Vujadinović.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()