Nasilje nad ženama: Šta kad žrtve izdaju i ljubav i institucije

Nije dovoljno samo prijaviti nasilnika, nekad i institucije ne reaguju

Autor: Lena Sladojević
25.11.2022. 19:38
  • Podeli:

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama saznajemo da je u našoj zemlji ono u porastu i to 20 odsto. 

Ispostavilo se da nije dovoljno prijaviti nasilnika, jer u priči naše novinarke Lene Sladojević gledamo i slušamo primere na koje institucije nisu reagovale.

"Pretukao me je u prisustvu njegovog druga, koji je pokušao da me zaštiti tada."

"Takođe mi je pretio da će da mi rascopa glavu i da će kućnog ljubimca da mi zakolje."

Kako to biva, romansa obe žrtve sa svojim partnerima na početku je obećavala, međutim, vrlo brzo pretvorilo se u noćnu moru.

„Ucenjivao me je da mu se javim inače će mi sačekati dete ispred škole i rascopati mu glavu kako je navodio.“

U slučaju druge žrtve problemi su nastali kada ga je prijavila zbog nasilja.

„Ako mu se ne javim zove moju majku i preti mojoj majci: ’Kako su neki prijatelji krenuli prema mom stanu da će da me sačekaju, da će da me polome’. Naravno da je to bio ogroman stres za moju majku“.

Obe žrtve za sve što tvrde imaju dokaze koje su uredno predale advokatu.

„Nestali su bili tada dokazi u MUP-u, navodno zaturili su se negde, pa kada je moj advokat insistirao kod načelnika MUP-a, pronađeni su i predati Tužilaštvu.“ 

Kako imaju istog advokata dobili smo i njegovo mišljenje, ali i uvid u sve dokaze.

„Treba biti pošten, pa reći da je i Tužilaštvo zatrpano mnogim predmetima, ali sa druge strane smatram da su ovi postupci hitni i da bi trebalo da se rešavaju u najkraćem mogućem roku. Konkretno što se tiče ovog slučaja ja sam krivičnu prijavu podneo u oktobru prošle godine i još uvek nemamo povratnu informaciju od Tužilaštva“, kaže advokat žrtava Milovan Roljić.

Druga žrtva je u strahu jer nasilnik tvrdi da nije sam.

„Moji ljudi će nju da polome: ’Polomiće joj kosti’ i takođe je rekao ko su ti njegovi ljudi. Među tim pretnjama on se pozivao i na svoje prijatelje i pozivao se na jednu svoju drugaricu za koju je rekao da radi kao sekretarica kod nekog uglednog političara i koja ima uticaj.“

„Slučaj stoji, već više od godinu i po dana. Uz sve te moguće dokaze, video nadzor, poruke i snimke i 16 izjava svedoka koji su saslušani od strane MUP-a.“

Žrtve se ne plaše samo za svoj život.

„Najviše za bezbednost moje dece, manje više sam ja važna u celoj toj priči. Najvažnije mi je da zaštitim decu svoju.“

U ovoj godini 25 žena ubijeno je u porodičnom nasilju, a u poslednjih deset godina čak 340. Više od 400 dece su ostali siročići.

„Svi kažu i na televiziji ako trpite od nekoga nasilje da li je to bivši partner ili nasilje na poslu, prijavite. Ja sam u ovom slučaju trpela višemesečno nasilje oni nisu ništa po tom pitanju uradili. Nisu mi uopšte slučaj rešili“.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()