Obeleženo 110 godina od Cerske bitke: Pobeda ispisana zlatnim slovima u istoriji Srbije, ali i Evrope

Veliki pravoslavni praznik Preobraženje, kao da je tada najavio i preobraženje srpskog vojnika u div junaka koji je sa nesalomivom voljom branio svoju kuću i polja

19.08.2024. 17:27
  • Podeli:
obeležavanje 110 godina cerske bitke, cerska bitka, 19 avg 2024 - foto TANJUG MINRZS (2)-66c362dcdfa19.webp Foto: TANJUG/MINRZS

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i izaslanik predsednika Srbije Nemanja Starović danas je na obeležavanju 110. godišnjice od Cerske bitke podsetio da se na padinama Cera te 1914. godine pisala i zlatnim slovima ispisala vojna istorija ne samo Srbije već i Evrope.

"Pobeda na Ceru sa pravom je upisana zlatnim slovima u istoriju, kako srpskog naroda, tako i čitave Evrope. Period od 1914. do 1918. godine ostao je upamćen kao vreme velikog stradanja, ali i vreme najvećeg herojstva i neprolazne slave", rekao je Starović.

Ministar je, kako se navodi u saopštenju, naglasio da je srpski vojnik to herojstvo dokazao u brojnim bojevima na kojima su srpski gorostasi ostavili svoje grobove kao večnu uspomenu na njihovo junaštvo i mučeništvo, prožeto rodoljubljem i hrabrošću na koje smo i danas ponosni.

"Klanjajući se senima Cerskih junaka, moramo dokazati da smo spremni da i budućnosti odbranimo interese srpskog naroda i Republike Srbije bez obzira na izazove koji su pred nama", rekao je ministar i dodao da je ubeđen da osnaženu i preporođenu srpsku vojsku, danas vode oficiri i vojnici koji se napajaju istim onim duhom kao i njihovi slavni preci koji su proneli slavu srpskog oružja na Ceru, Kolubari, Kajmakčalanu, Veterniku i ostalim  bojištima Velikog rata.  

Naša armija se danas, kako kaže, ne vodi putem destrukcije kako su to neki hteli i planirali posle 2000. godine, već je moćna sila odbrane opremljena sa najsavremenijim oružanjem kako bi bila garant stabilnosti i sigurnosti Srbije.

"Cerska pobeda je potvrda naše spremnosti da branimo otadžbinu, Cer je naša neprolazna slava za koju smo dali najdragocenije žrtve", naveo je on.

Veliki pravoslavni praznik Preobraženje, kao da je tada najavio i preobraženje srpskog vojnika u div junaka koji je sa nesalomivom voljom branio svoju kuću i polja.

 "I danas, kada se Srbija uspešno preobražava i napreduje na svakom polju, mi iz njihovog podviga crpimo snagu da nastavimo putem privrednog i sveukupnog jačanja naše države", naveo je Starović. 

Poraz koji je Austrougarska pretrpela te 1914. godine bio je težak udarac za moral i prestiž njene vojske, koju je za nepunih pet meseci dva puta do nogu potukao vojnik kako su oni videli "male Srbije", rekao je Starović i naglasio da ta lekcija treba da bude nauk i onima koji danas maštaju o destabilizaciji i smanjenju Srbije.

Starović je dodao i da mi, potomci pobednika iz Prvog svetskog rata, imamo zadatak i obavezu da se zapitamo kakve poruke i putokaze možemo da izvučemo iz njihovog podviga, bez sumnje, najslavnijeg naraštaja u našoj istoriji i da im zato u osvit obeležavanja 110 godišnjice od Cerske bitke - događaja od presudnog značaja za čitavo čovečanstvo poručujemo da ih nismo i nikada nećemo zaboravili.

Starović je podsetio da se pre 110 godina, na padinama Cera, pisala vojna istorija Srbije i Evrope. 

"Ratni sokolovi sa Habzburškog dvora, posle godina čekanja, u leto 1914. godine, dobili su svoju šansu da krenu, u kako su planirali, kaznenu ekspediciju protiv države koja se drznula da se bori za svoja prava i pravdu", dodao je Starović i naglasio da su takvi planovi i namere proizvele prvi dokumentovani genocid kroz koji je prošao srpski narod u XX  veku.

Starović je podsetio da je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević u Proklamaciji o ratu krajem jula 1914. godine između ostalog naglasio da Srbin, kad je složan, može pobediti mnogo većeg protivnika. 

"Posvedočimo još jedanput, da se Srbin ume žrtvovati za svoju Otadžbinu i obilićkim požrtvovanjem odbraniti je pred brojnim, oholim neprijateljem. Srbi, branite svom snagom svoje ognjište i srpsko pleme", podsetio je Starović u govoru.  

Stihovi naše himne, "Sloga biće poraz vragu" kao da su bili opomena i lekcija ondašnjem ali i sadašnjem naraštaju šta se mora raditi u vremenima velikih lomova i izazova.

Prekaljena i iskustvom obogaćena u Balkanskim ratovima, predvođena sposobnim komandantima, a istovremeno svesna da brani nacionalnu nezavisnost, srpska vojska se odlučno spremala za odbranu svog naroda i otadžbine.

Ministar je podsetio da je prvi udar soldateske Bečkog dvora bio u Mačvi, kada su austrougarske jedinice, prešle reku Drinu i izvršile stravične zločine nad srpskim civilima u Šapcu, Loznici, Osečini i Krupnju. 

"Srpska vojska pod komandom Stepe Stepanovića je silovito odgovorila na ovu bezumnu agresiju i posle devet dana krvavih borbi ostvarila veliku pobedu u Cerskoj bici 24. avgusta 1914. godine", rekao je on i naglasio da je na samom početku rata srpska vojska bila neopravdano potcenjena kako od strane neprijatelja, pre svega Austrougarske, tako i od samih saveznika iz Antante. 

"Zato i ne čudi zaprepašćenje i iznenađenje evropske i svetske javnosti na samom kraju te prve ratne godine, kada je već prežaljena Srbija odnela nadljuske pobede nad brojčano i tehnički nadmoćnijom austrougarskom armijom", naveo je ministar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()