On je genije za hortikulturu, a ima samo 11 godina: Lav je pravo čudo od deteta

Mali genijalac za selo i sve što se sela tiče

23.11.2023. 21:20
  • Podeli:

Lav Vučković ima jedanaest godina. Živi u samom centru Beograda, što možda i ne bi bila tako važna informacija za sve, da Lav nije neko ko hortikulturu ima u malom prstu i upravo je on bio gost emisije „Popodne“ na UNA televiziji.

Ni poljoprivreda i stočarstvo mu nisu strani, zna koliko različitih rasa svinja ima, kada se žanje pšenica, gde najbolje uspeva žito i sve ono što većina nas odraslih neće naučiti tokom celog svog života.

Za rođendan je ove godine poželeo da dobije seme za biljke, ne video igricu, ne novi mobilni telefon, ne novi trotinet. Seme je i dobio i to ga je veoma obradovalo.

"Od malena volim biljke, ali nekako mi je preko noći došlo, pre dve godine je počelo sve da me interesuje. Listao sam na internetu sve o raznom semenju, sortama. Napravio sam spisak koje semenje želim, pa su mi roditelji to poručili da imam i sada imam i svoje semenje koje sam napravio i čuvam. Sadim na placu biljke, a i na terasi ovde u gradu. Uglavnom imam povrće, ali imam i retko seme 'crni paradajz', 'patlidžan jaje', 'karolinu riper', 'beli krastavac', sve nađem na internetu", rekao nam je Lav.  

Želja mu je i da upiše srednju Poljoprivrednu školu, nakon toga i Poljoprivredni fakultet. Kad poraste želi da ima svoje pravo seosko imanje.

Foto: UNA

Mali genijalac za selo i sve što se sela tiče - svima je to odveć jasno.

"Često idem na plac, tamo sadim biljke, ali i u stanu ih sadim, imam dosta sobnog cveća, sad mi više ne daju ni da kupujem, pun je stan. Volim ljutu papriku i da jedem i da sadim, a kod tate na terasi sam imao lubenicu, uzeo sam šaku semenki i posadio, rodilo je odmah", ispričao nam je Lav i dodao: 

"Ako mi neka biljka ne uspe, to uvek bude neka biljka koja mi i nije toliko draga, neće kod mene i onda od nje odustanem. Ima toliko biljaka, uzmem drugu. Bukete ne poklanjam, jer to je ubijeno cveće, moj izbor je sobno cveće", kaže Lav. 

Lavovo znanje o svemu ovome proverio je i Dejan Dragićević, koji je tvorac "Prve bašte Srbije".

"On sipa znanje, on je za mene Mocart u baštovanstvu. U njegovim godinama ja nisam to sve znao o baštovanstvu, ovo ne zna jedan posto ljudi u Srbiji. On voli sve to i to mu je strast, vidi se. Naježim se kad vidim da nisam jedini koji gaji ljubav prema hortikulruri na ovaj način", rekao je Dragićević. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()