Osmake čekaju tri "paklena dana": UNA je proverila kako će izgledati polaganje završnog ispita

Sa osnovnim pravilima tokom polaganja ispita, i pre probnog prijemnog, upoznati su svi osmaci

Autor: Una Đuričić
17.06.2024. 19:24
  • Podeli:

Svim maturantskim mukama uskoro će biti kraj, jer će osmaci naredna tri dana polagati završne ispite iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i izbornog predmeta. Sve osnovne škole u Srbiji  spremne su za sutra - klupe su postavljene, a đaci i nastavnici obavljaju poslednje pripreme. 

Maturanti će se ujutru okupiti ispred osnovnih škola u Srbiji u isto vreme - u 8 časova, odnosno sat vremena pred početak ispita. U torbi je neophodno da imaju đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama i pribor za rad. Iz ministarstva ističu da je za sutra sve spremno.

"Preduzeli smo sve da bezbednost ne samo dece nego i testova i tajnost, budu na nivou. Zadaci će biti kao i ovih godina, po težini, jer to decu uvek zanima pa i roditelje. Dakle, osnovni i srednji i napredni nivo će se u onoj razmeri rasporediti kao što je to bilo i do sada, rekla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović".

Sa osnovnim pravilima tokom polaganja ispita, i pre probnog prijemnog, upoznati su svi osmaci.

"Test traje dva sata. Prvih 45 minuta nema izlaska i zadnjih 15 minuta. Ukoliko žele da odu do toaleta, postoje dežurni nastavnici ispred svake učionice, ispred svakog hola gde se radi, koji će učenika odvesti do toaleta i vratiti ga nazad na svoje mesto gde će on nastaviti da radi svoj test", rekla je Anita Gvero, učiteljica u OŠ "Kneginja Milica".

Zbog treme i visokih temperatura, ne bi bilo loše da maturanti sa sobom ponesu i flašicu sa vodom kao i čokoladicu, a kada je u pitanju popunjavanje teksta, nastavnici savetuju da se nikako ne koristi prvo hemijska.

"Grafitnom olovkom prvo preporučujemo da prvo urade i to one zadatke, u koji je najsigurniji da su tačni, i onda da razmisli o drugim zadacima i tek na kraju kada smatra da je sve gotovo, znači nekih 45 minuta pred kraj, da urade hemijskom olovkom jer sve što se popuni hemijskom olovkom, više se ne može ispraviti", zaključila je Anita Gvero.

Sutra ujutru će dvorišta svih osnovnih škola biti ispunjena, sada već bivšim osmacima, koji će polagati prvi test završnog ispita odnosno srpski, maternji jezik. Mi im svakako želimo svu sreću da prvi test, kao i ostale, matematiku i izborni predmet odrade što bolje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()