Osmomartovski bazar – idealno mesto za idealan pokon za Dan žena

Uoči Međunarodnog dana žena, na beogradskim pijacama 'Kalenić' i 'Đeram' izložen je veliki broj ručno rađenih proizvoda koji predstavljaju idealne i originalne poklone

Autor: Tijana Škodrić
04.03.2023. 20:36
  • Podeli:

Pijačni dan je ritual, ustaljeni način kupovine sa prodavcima koje građani poznaju i kojima veruju. Ovog vikenda taj ritual je obeležen i prolaskom kroz bazar, koji je tu da vas podseti da se za koji dan obeležava Dan žena. Jači pol je već u ozbiljnim pripremama.

Uoči Međunarodnog dana žena, na beogradskim pijacama "Kalenić" i "Đeram" ogranizovan je osmomartovski bazar. Izložen je veliki broj ručno rađenih proizvoda koji mogu biti idealan i originalan poklon, kao što je, na primer, nakit napravljen od starinskog escajga.

"Ja obilazim prvo buvlje pijace, tražim stare kašike i viljuške. Onda ih čistimo, dezinfikujemo, planiramo šta ćemo da pravimo, sečemo savijamo, poliramo i evo nas sad, finalni proizvod je tu", kaže za UNU Slobodan Jovanović iz "Šik ili frik nakita".

Idemo dalje, da vidimo šta još ima u ponudi...

"Igračke koje su pravljene od prirodnih materija, pamuka. Punjeno je veštačkim punjenjem za jastuke, svaka lutka ima 'sigurnosne oči', što znači skroz su bezbedne i za bebe", objašnjava nam Sanja Stević, koja igračke pravi pod firmom "Sanja Lady Art".

Ali ovaj bazar je i borba za nečiji život. Trideset umetnika se udružilo i na jednom štandu prikupljaju sredstva za njihovu prijateljicu Danku, koja boluje od raka pankreasa.

"To je jedan revolucionarni praznik. Meni su sve žene koje se bore sa rakom pravi borci i pravi revolucionari, zato svu podršku trenutno imamo za žene obolele od raka. Trenutno se borimo za Danku", kaže za UNU Kristina Anđelković, iz "Kika umetnički poslužavnici".

Do sada je skupljena polovina potrebnog iznosa, zato su posetioci dobrodošli i sutra na Kalenić od 8 do 16 časova.

Na pitanje da li su muškarci, inače, spremni za Osmi mart na vreme, izlagači Ljljana Manić kaže da jesu. Iako joj je suprug, na žalost, pre godinu i po dana preminuo, kaže da je nju uvek čekao jedan do tri poklona u kući.

To je podsetnik koji nam je potreban – da čuvamo i negujemo ono što imamo, dok traje, svakog dana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()