Otvoren konkurs za upis u srednje vojne škole: UNA proverava šta čeka buduće kadete

Naša ekipa posetila je dve ustanove, u želji da saznamo kako izgleda nastava za mlade kadete

Autor: Lena Sladojević
08.03.2024. 21:00
  • Podeli:

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za upis u vojne škole koji je otvoren do 31. marta. Ove godine predviđen je upis 185 budućih kadeta Vojne akademije, 25 kadeta Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, 110 učenika Vojne gimnazije. 

Naša ekipa posetila je dve ustanove, u želji da saznamo kako izgleda nastava za mlade kadete.

Obilazak smo počeli posetom Srednjoj stručnoj vojnoj školi gde, u rano jutro, mladi kadeti sređuju sobe. Poslednjih godinasve je veće interesovanje, kako za ovu ustanovu, tako i za gimnaziju. 

„Mi u Srednjoj stručnoj vojnoj školi imamo raspisan konkurs za pet različitih smerova i primamo vazduhoplovno-tehnički smer, artiljerijske-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva, vazdušno osmatranje i javljanje, jedinice za elektronska dejstva i smer telekomunikacija“, ističe za UNU komandir klase u Srednjoj stručnoj vojnoj školi kapetan I klase Stevan Stamenković.

UNA

Ovde je dan,  što se kaže - vojnički i vlada disciplina od ustajanja, do povečerja. Mladim ljudima to ne smeta, šta više, to su baš i  želeli. 

„Opredelio sam se zato što mi je ovo oduvek bio san i oduvek sam želeo da postanem deo Vojske Srbije. Privukla me je baš ta vojna disciplina o kojoj svi vrlo rado pričaju i jednostavno želeo sam da postanem deo ovoga“, kaže nam učenik razvodnik Srednje stručne vojnee škole Luka Ivković.

Nakon internata, uputili smo se na Vojnu akademiju gde se održava zanimljiva interaktivna nastava.

„Imamo kabinet koji predstavlja vežbovno komandno mesto jedinice bataljona diviziona i namenjen je za praktičnu proveru teoretskih znanja koje kadeti, odnosno slušaoci steknu tokom svog školovanja. One teorijske sadržaje koje realizujemo u učionicama jedinim delom praktično proveravamo baš na ovom mestu, a drugi deo provere se vrši praktično prilikom izvođenjem posebnog oblika nastave“, objašnjava nastavnik praktične nastave na katedri taktike Vojne akademije major Vuk Novaković.

Sve o konkurusu mladi  i njihovi roditelji mogu da potraže na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane, čak i da posete prostorije Vojne akademije 30. marta. 

„I ove godine Vojna akademija će kao i prethodnih organizovati akciju ‚Otvorena vrata‘, kao što samo ime kaže, Vojna akademija otvara vrata za sve potencijalne kandidate mladiće i devojke, pa i njihove roditelje koji bi hteli da posete našu kasarnu u ulici Veljka Lukića Kurjaka 33 kako bi se tom prilikom upoznali sa vojnim kapacitetima Vojne akademije“, naglašava kadet artiljerije Vojne akademije .

Neke od koristi ovih škola su: potpuno besplatno obrazovanje, obuke u plivanju, obuke u skijanju na Kopaoniku, besplatna obuka u vožnji, odnosno upravljanju motornim vozilima. Sve to je o trošku Ministarstva odbrane.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()